Бойната машина на Patria – изпитано и доказано в бой решение за България

Patria участва в заключителната международна конференция “Превъоръжаване и модернизация на сухопътните войски в България - състояние, възможности и перспективи за развитие”

Финландската компания Patria участва в заключителната международна конференция “Превъоръжаване и модернизация на сухопътните войски в България”, която се проведе във Военна академия „Г.С. Раковски” на 03-04.10 2017г. с участието на представители на Министерство на отбраната, военни и журналисти. Patria направи силно предложение – концепция за местно производство на модерна бойна машина.  

Бойната машина на Patria e най-добрият вариант за модернизацията на българската армия поради уникалните оперативни и тактически качества на машината, потенциалното индустриално сътрудничество и трансфер на технологии, които компанията предлага. 

Бойната машина на Patria не е прототип, а доказана в бой 8x8 машина. На нея се поверяват мисии в екстремни оперативни условия - от ледено студения Арктическия кръг до изключително високите температури в горещия климат на пустинята.

Това е бойна машина, проектирана по изискванията на финландските въоръжени сили, но може да бъде използвани и в мирно време. Лесното и бързо усвояване на действието и поддръжката на машината е основно изискване, поради краткото време, в което войниците служат в армията. Тези качества са доказани в бойни условия в Афганистан и Чад, където машината е използвана от клиенти на Patria. 
  
Patria има голям опит в трансфер на технологии и местно производство. Компанията  е реализирала успешно проекти за местно производство в Полша, Словения, Хърватия и Южна Африка. Patria предлага индустриално участие и местно производство в България, така че повече от 50% от инвестицията да остане в страната 

Развитието на местно производство ще донесе на България сигурност и независимост на доставките и поддръжката на машините. Наред с уникалната технология България ще получи нови работни места и нови експортни възможности.

През декември 2016г. и  юни 2017г., Patria организира в България две практически демонстрации на бойната машина Patria AMV 8x8 по кормуване и стрелба. Първата демонстрация показа стрелба с руска  оръжейна система с калибър 30 mm, а в демонстрацията през юни 2017г. машината беше оборудвана с 30 mm оръдие на НАТО. Демонстрира се възможността на платформата Patria AMV да използва различни оръжейни системи, съобразно изискванията на клиента.    
  
Последната демонстрация показа и възможността на машината да плава, при това с висока балистична и минна защита - ниво 4. Бронираната модулна машина Patria има комбинация от амфибийни способности с високо ниво на защита и огнева мощ.

Избирайки Patria, отбранителната промишленост ще получи висок технологичен трансфер, възможност за местно производство и значителна директна инвестиция за модернизиране на производствената  инфраструктура. Новите съоръжения за производство на модерни бойни машини за пехотата могат да бъдат ефективно използвани за екипировка  с най-съвременно оборудване и ноу-хау на съществуващите руски машини, които са на въоръжение. 

Всичко това ще доведе до стотици нови работни места - преки и косвени, в рамките на българските вериги за доставки. България ще може да изнася местни автомобили на трети пазари, като същевременно поддържа високите стандарти за качество на Патриа

Концепцията на Patria за местно производство е в синхрон с намеренията на българското правителство да включи местната индустрия в програмите за модернизация на Българските въоръжени сили.