Браншът скочи срещу закона на НФСБ: Затварянето на квартални казина няма да спре хазартната зависимост

Държавата въвежда нови правила в хазартния бизнес. Проектозакони предвиждат закриване на кварталните казина. Първоначалният разчет е, че ако идеята бъде гласувана от депутатите, над 600 игрални зали ще затворят врати до 2025 г. Това предложение за изменение в Закона за хазарта е внесено от НФСБ, а от бранша на игралната индустрия определят текстовете като лобистки. Основната цел на тези промени е ограничаване на хазартната зависимост и да не се стига до разпродажба на имущество, заяви депутатът от НФСБ Христиан Митев в „Тази сутрин". 

Митев обясни срока за затваряне на кварталните казина до 2025 г. като преходен период, който ще им даде възможност да пренасочат дейноспа си към зоните, където тази дейност ще бъде позволена - курортите и граничните градове. Освен това, ще има и естествено приключване на дейноспа на тези зали, тъй като лицензите им ще изтекат и повече няма да бъдат подновявани. 

Зад хазартния бизнес в България стоят сериозни международни фирми с утвърдено реноме, които са внесли в бюджета 230 милиона лева за миналата година, заяви Ангел Ирибозов от Българската търговска асоциация на производителите и организаторите от игралната индустрия. Според него трябва да се направи разчет какви ще са заryбите за държавните финанси, а новият проектозакон няма да пребори хазартната зависимост, защото това става само чрез превенция, както за да се преборим с коронавируса, си мием ръцете. 

Приемането на този закон ще доведе до преминаването на хазартната дейност в сивия сектори и ще се засили участието на криминални структури, които не спазват никакви правила, смята Ирибозов, който посочи ситуацията в Русия и Турция, където официално казината са забранени, но съществуват много нелегални зали. 
По думите на Христиан Митев обаче и сега съществува нелегален хазарт в България, така че новият закон няма да промени нищо.