Бразилия хвърля армията да гаси опустошителните пожари в Амазония

Жаир Болсонаро понесе сериозни критики и протести заради бедствието

Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро заяви, че изпитва „дълбока любов и уважение“ към Амазония, докато пожарите продължават да бушуват в най-голямата тропическа гора в света, а той е подложен на критики във връзка екологичните политики на правителството, пише британският вестник The Guardian, цитиран от "Фокус". 

В телевизионно обръщение към нацията, посрещнато с протести в няколко бразилски града, Болсонаро заяви, че „не се задоволява“ със ситуацията в Амазония и вече предприема „твърди действия“ за разрешаването й чрез разполагане на войски в региона, които да помагат с гасенето на пожара. 

Но десният президент пренебрегна значението на горските пожари, които се превърнаха в голяма политическа и екологична криза, както и отговорността на администрацията си за това. 

„Горски пожари съществуват в целия свят и това не може да послужи като претекст за възможни международни санкции“, заяви Болсонаро в краткото си обръщение. 

Горските пожари са ежегодно явление в региона на Амазония - около 60% от тях избухват в Бразилия. Но експертите обвиняват президента за мащаба на тазгодишните пожари, тъй като според тях Болсонаро не е попречил на тези, които искат да унищожат гората, често описвани като "белите дробове" на планетата. 

Той от своя страна отговори на критиките, като заяви, че подобни коментари са разпространение на „дезинформация“ и не помагат с нищо за разрешаване на кризата в Амазония. 

„Бразилия е пример за устойчивост“, заяви той, след като амазонският щат Акри стана последният, който обяви извънредно положение заради пожарите. 

„Наше задължение е да опазваме гората. Ние сме наясно с това и предприемаме действия за борба с незаконното обезлесяване и всякакви други криминални дейности, които излагат на риск нашата Амазония“, добави Болсонаро. 

Марина Силва, бившият министър на околната среда в Бразилия, заяви обаче, че ще е необходимо повече от пропаганда и „думи на вятъра“, за да се реши амазонската „екологична криза“, причинена от политиките на Болсонаро.