Британски депутат: Сталинисти и левичари са се окопали във върховете на лейбъристите

Анализатори не изключват да се появи трета политическа партия във Великобритания

Групата депутати, които напуснаха фракцията на лейбъристите в Камарата на общините, станаха вече 8. Един от отцепниците - парламентаристът Джоан Райън, заяви, че сталинисти и левичари са се окопали във върха на партията. Привържениците на партийния лидер Джереми Корбин твърдят, че разцеплението е провокирано от истаблишмана, който се страхува, сякаш на следващите избори ще загубят властта. Не е изключено, торите, които са недоволни от премиера Тереза ​​Мей, да се  присъединят към бившите лейбъристи. Според експерти това може да доведе до промяна в двупартийната система във Великобритания, съобщава СNN.

Райън заявава още, че е ужасен и шокирана от факта, че лейбъристите не се борят с антисемитизма, а ръководството им позволява да бъдат "обиждани безнаказано евреите".
В писмо по повод своето оттегляне политикът заявява, че партийният лидер е заобиколен от "сталинска клика", която се фокусира не върху проблемите, засягащи хората, а върху прочистването от идеологическите врагове.

Корбин и неговите членове от кабинета в сянка отговориха на обвиненията в типичния за англичаните флегматизъм. Лидерът на партията заяви, че съжалява за случилото се. В крайна сметка, тези, които напуснаха, са били избрани заради лозунгите, които обещаваха социална справедливост на хората. Това, което лидерът остави неизказано, го довършиха последователите му: „Вие бяхте избрани с мандата на лейбъристите. След като сега го отхвърляте, трябва да подадете оставка и да поискате да бъдат преизбрани на други избори."

Опозиционерите в основната опозиционна партия обаче нямат намерение да напуснат Уестминстърския дворец. Те създадоха "Независима група". Парадоксът е, че както съобщи Си Ен Ен, някои членове на управляващата Консервативна партия могат да се присъединят към тях, недоволни от начина, по който Тереза ​​Мей преговаря с ЕС за Brexit.

Ако такъв сценарий се сбъдне, политическата ситуация може да се промени до неузнаваемост. Трета политическа сила може да се появи на сцената, както през 80-те години, когато бе създадена Социалдемократическата партия.

превод: Faktor.bg