Британски учен: Не знаем изобщо дали ще имаме ваксина срещу Covid-19

Ако има ваксина, тя може би няма да действа на всички или просто ще смекчава симптомите на заразата

Първото поколение ваксини срещу новия коронавирус може да не са ефективни при всички хора и да имат само временно действие, съобщи ТАСС.

Това мнение изрази ръководителят на работната група по ваксините на британското правителство Кейт Бингам в статия, публикувана в британското медицинско сп."Лансет".

"Първото поколение ваксини вероятно ще бъде несъвършено и трябва да сме готови за това, че ваксините може да не предотвратяват заразяването, а да смекчават симптомите и дори при този случай може да не действат ефективно на всички хора и за дълъг период от време", пише Бингам.

Тя призовава и да се въздържаме от прекален оптимизъм по отношение на разработването на ваксина. "Не знаем дали изобщо ще имаме ваксина", отбелязва Бингам.

В интервю за Би Би Си британският министър на здравеопазването Мат Ханкок заяви, че очакванията на британските власти са ваксинирането срещу новия коронавирус в страната да започне в първата половина на 2021 г., след като разработените проектоваксини докажат ефективност при изпитанията.

Великобритания има предварителни договори за доставка на десетки милиони дози от шест перспективни кандидат-ваксини, които са в етап на клинични изпитания. Най-големи надежди се възлагат на ваксината, разработена в университета Оксфорд с британско-шведската фармацевтична компания "АстраЗенека".

Трета фаза клинични изпитания на тази ваксина се извършват във Великобритания, Бразилия, Индия, РЮА, Япония и скоро се очаква да бъдат подновени тестовете в САЩ. Данни за ефективността на препарата се очакват към края на годината.