Филип Хамънд отряза Борис Джонсън: Няма да служа в правителство, което иска да напусне ЕС без сделка

Филип Хамънд отхвърли Борис Джонсън като кандидат за нов премиер на Великобритания и заплаши да подаде оставка от позицията си на финансов министър ако евроскептикът стане министър-председател, пише The Daily Express, цитиран от "Фокус".
Хамънд каза, че няма да служи под премиер, който е готов да напусне ЕС без сделка, както е предложено от г-н Джонсън и други претенденти да станат следващия лидер на Консервативната партия. Хамънд, който говори пред репортерите в кулоарите на среща на финансовите министри на ЕС в петък в Люксембург, също предупреди всеки, който успее да наследи Тереза Май, да не задържа британските задължения към блока. Той каза: „Не мисля, че става въпрос за личности, а за политики.
Преди да мога да служа в някое правителство, бих искал да погледна политиката, която премиерът определя. Не бих могъл да служа в правителство, което иска да напусне Европейския съюз без сделка“.
Г-н Джонсън каза, че Великобритания трябва да бъде готова да напусне ЕС без споразумение на 31 октомври и че спирането на близо 39 млрд. паунда (50 млрд. евро), които Тереза миналата година се съгласи да плати на ЕС, може да помогне на Великобритания да постигне по-добра сделка.
Хамънд заяви: „Винаги сме казвали, че Великобритания е страна, която изпълнява задълженията си.
Поне част от договорената сума за плащане е част от задълженията ни по съществуващия дългосрочен бюджет на ЕС.
Така че не бих препоръчал на някой от моите колеги да заплашва да задържи плащанията, които са част от съществуващо задължение на Обединеното кралство“.