Британският парламент разследва дълготрайните последици от травмите на главата в спорта

Парламентарно разследване бе започнато, за да се видят дълготрайните последици от травмите на главата в спорта. Комисията по дигитализация, култура, медии и спорт (ДКМС) ще проучи връзките между сътресение и деменция и усилията за подобрение здравето на играчите в професионалния спорт, като първата сесия ще бъде проведена следващата седмица на 9 март.

Комисията ще вземе предвид и улики за случаите в юношеския спорт и изискванията за допълнителни научни изследвания. „Ще погледнем конкретно върху това каква роля трябва да играят националните федерации и техните отговорности да осъзнават рисковете за играчите и това какви мерки могат да бъдат предприети за ограничаването на тези рискове. Наблюдаваме случаи на мозъчни травми в спорта, които не са далеч от това да стигнат до съда“, каза президентът на ДКМС Джулиан Найт в свое изявление.

През януари министърът на културата Оливър Даудън и спортният министър Найджъл Хъдълстоун проведоха срещи с атлети за проучване на контузиите, свързани със сътресения. Сътресенията и дълготрайният ефект от тях са в светлината на прожекторите, след като бивши играчи заведоха дела срещу управляващите звена Световно ръгби, Английският ръгби съюз и Уелският ръгби съюз поради това, че са се провалили в предпазването им от рисковете. Мнозина от тях бяха диагностицирани с постоянни травми на мозъка, начелен стадий на деменция, депресия или симптоми на хронична травматична енцефалопатия.

Световният шампион от 1966 Сър Боби Чарлтън бе диагностициран с деменция миналата година, докато четирима други членове на шампионския състав – брат му, Джак Чарлтън, Ноби Стайлс, Рей Уилсън и Мартин Питърс бяха със заболяването преди да си отидат от този свят.