Британският парламент се събира извънредно

Това се случва за първи път за последните 37 години

Британският парламент заседава извънредно днес събота за първи път за последните 37 години, за да гласува новата сделка за Брекзит на премиера Борис Джонсън. За последен път парламентът е свикан в събота на 3 април 1982 година, заради кризата около Фолкландските острови. 

Борис Джонсън се опита да убеди депутатите да подкрепят споразумението, което договори с ЕС, преди очакваното много оспорвано гласуване днес в Камарата на общините. Бившите съюзници на консерваторите от северноирландската  Демократична юнионистка партия и партиите в опозиция планират да гласуват против сделката. 

Най-малко 9 лейбъристки депутати обаче смятат да не последват партийната линия и да подкрепят Джонсън, а премиерът се надява да бъде подкрепен и от повечето от торите, които той отлъчи от Консервативната партия преди месец. 

Политически наблюдатели предричат „болезнено изравнен резултат“, както се изразяват.  

Борис Джонсън ще направи изялвение в Камарата на общините в 11.30 часа българско време, след което ще последват въпроси към премиера и дебати по сделката. Не е ясно колко време ще продължи заседанието. 

Това ще зависи от броя на избраните от председателя на Камарата на обините поправки към сделката, които ще бъдат гласувани преди заключителния вот. 

В навечерието на заседанието Борис Джонсън отправи пламенен призив към депутатите да се обединят и да подкрепят неговата сделка за Брекзит, като настоя, че това е най-добрият вариант. Той отново заяви, че на 31 октомври страната ще излезе
от ЕС със или без сделка.