Брюксел ще обяви нови 8 млн. евро финансиране за иновации до края на 2018

Това обяви еврокомисар Мария Габриел, която откри срещата Startup Europe Summit 2018 днес в София

Мария Габриел

Мария Габриел

В края на 2018 ще бъде отворена нова покана за 8 милиона евро в рамките на програмата "Хоризонт 2020" в подкрепа на хъбовете за цифрови иновации в региони, които досега не са достатъчно добре покрити. Това съобщи еврокомисарят за цифровото общество Мария Габриел на срещата Startup Europe Summit 2018 днес в София.

Срещата за пръв път събира повече от 500 души, отбеляза тя. Сред гостите бяха премиерите на Сърбия Ана Бърнабич, на Македония Зоран Заев и на Черна гора Душко Маркович и вицепремиерът на Косово Енвер Ходжай.

"Позволете ми да дам пример с България. Европейският инвестиционен фонд е подписал 11 споразумения с финансови посредници, което ще задейства 1.2 милиарда евро като инвестиции и ще финансира около 7000 компании – главно малки и средни предприятия", каза Габриел и посочи, че освен това инвестициите от плана "Юнкер" са се повишили от 10 на 283 млн. само за пет години.

"Нито един стартъп не може да расте в Европа със сегашните нива на фрагментиране, пречки и правна несигурност в държавите членки", каза Габриел.

Стартъпите могат също да разчитат на хъбовете за цифрови иновации, тоест местата където компаниите – особено малките и средните предприятия, стартъпите и дружествата със средна капитализация, могат да получат помощ, за да подобрят своя бизнес, производствен процес, продуктите и услугите си и да приспособят своите бизнес модели към цифровата ера, обясни Габриел. Два хъба в София и един във Варна се възползват от програмата за обучение на ЕК.

На срещата организации на стартиращи предприятия от България, Хърватия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Словения подписаха Съвместна декларация за укрепване на системите на технологичното предприемачество. Така те поеха ангажимент заедно със свои колеги от Западните Балкани да си сътрудничат, да обменят добри практики и да осъществяват трансгранични проекти.