Корифеят Румен Гечев: БСП ще представи алтернативни мерки за кризата след коронавируса

 БСП ще представи алтернативни икономически мерки за справяне с кризата след коронавируса. Това стана ясно от думите на народния представител от ПГ на "БСП за България" проф. Румен Гечев по време на пресконференция в централата на партията, предаде Агенция "Фокус".
"Ние сме напълно наясно какъв пакет от мерки като насока ще предложим алтернативни от БСП. В момента нашите екипи работят заедно с представителите на браншовите организации. Предстоят ни допълнителни срещи с тези браншови организации. Искаме да стиковаме техните предложения с нашите виждания", допълни още проф. Гечев.

"Освен това - ние категорично се разграничаваме и буквално сме изумени от понятието маргинали, използвано от член на правителството - г-н Горанов. Не знам дали г-н Горанов знае, че като говори за маргинали говори за 800 хил. души от българския народ. Това са представители на българската интелигенция, които се самоосигуряват, това са 500 хил. души от статистиката, които са самоосигуряващи се от селското стопанство. Наричането на близо 1 млн. българи на маргинали, които няма да получат никаква помощ, е цинично и абсолютно неприемливо. Няма никъде такова разграничение в страните членки на ЕС, САЩ или други. Да не говорим, че страните с най-развити пазарни икономики - САЩ и Великобритания освен тези предимства, които изброихме, предоставят и безусловна пряка финансова подкрепа на семействата в нужда. Така че в заключение като начало: подкрепяме някои от тези стъпки, които ви казах. Те са в правилна посока. Имаме сериозни възражения по отношение на липсата на механизми и детайли как точно тези средства ще бъдат разпределени. Става дума за предоставяне на кредити. В мярката ,която предлага правителството за до 1500 лв. кредити да се предоставят на хора, които са съкратени от българските фирми, всъщност какво поема държавата? Тя предлага допълнителни кредити да поемат българските семейства. При 10 % потребителски кредит на 1500 лв. годишно, са 150 лв. Ако този кредит ще се връща след 3-4 месеца каква е помощта за българските семейства? Направете си извода сами", коментира още проф. Гечев.


По думите му държавата няма разчети и правителството не знае за какъв период се предлагат мерките."То не ни казва колко души ще се възползват от тези мерки. Като направихме сметка за тези числа виждаме, че тук има много сериозни противоречия. Изглежда правителството не е знаело, че маргиналите са 800 хил. души", допълни още проф. Гечев.
Правителството основно предлага кредити без пряка помощ за бизнеса и за семействата.