БСП иска от Горанов уволнения заради неплатените 700 милиона от хазартния бос Васил Божков

Румен Гечев каза, че хората в комисията по хазарта или са били калинки, или са сложени там, за да опъват чадъра за кражби

Владислав Горанов

Владислав Горанов

За пореден път в парламента финансовият министър Владислав Горанов отговаря на въпрос на БСП за несъбраните 700 млн. лв. такси от организатори на хазартни игри, но не обяви дали е знаел и как е контролирал комисията по хазарта. Питащият народен представител Румен Гечев му препоръча да уволни Васил Панов от Националната агенция за приходите, който по думите му е бил години наред в комисията по хазарта и ако бил проспал от некадърност неплащенето на таксите, значи нямал работа на държавната ясла.

В отговора си Владислав Горанов обясни, че през последните години има увеличение на приходите от хазартни такси, но комисията по хазарта е утвърдила предоставените от организаторите противоречащи на закона правила, които обаче не могат да са основание за по-ниска такса. Заради това са издадени осем акта за несъбрани вземания на стойност над 693 млн. лв. на операторите "Евробет", "Еврофутбол", "Ню геймс" и "Национална лотария", които са контролирани от бизнесмена Васил Божков (целия отговор на министъра четете тук).

Финансовият министър каза, че действително е допуснато съществено нарушение от комисията по хазарта, което се обследва дали е престъпление от правоохранителните органи. Той обяви, че може да прочете правомощията си по контрол на комисията според закона, но не даде други отговори.

Социалистът Румен Гечев каза, че хората в комисията по хазарта или са били калинки, или са сложени там, за да опъват чадъра за кражби.

Преди две седмици бизнесменът Васил Божков разпространи кореспонденция, за която твърди, че е с Владислав Горанов, а от съобщенията се вижда, че той му помага за връзки с комисията.