БСП с нова опорка: Промените в Закона за енергетика ще манипулират газовата борса

Затова от левицата няма да подкрепят предложените законодателни изменения

Драгомир Стойнев

Драгомир Стойнев

"Имаме съмнения, че промените в Закона за енергетиката ще доведат до манипулации на газовата борса." Това заяви народният представител от БСП Драгомир Стойнев по време на дебатите по промените в Закона за енергетиката в парламента.

„Газовият хъб „Балкан“, с който правителството толкова много се хвали, все още е медиен проект. Разбира се, че го подкрепяме, но все още не виждаме даден старт освен интерконекторната връзка“, посочи Стойнев.

„Имаме съмнения по този законопроект, защото няма как да не се притесняваме от пазарни манипулации. Ние ще се въздържим, защото манипулациите на тази борса, която ще създадем, ще доведат и до манипулации на газовата борса“, каза още той.

„Само от вчера имаме два примера – две дружества са купували 50 мегавата на ниски цени. И неслучайно българите са притеснени, защото за тях не остава евтина енергия. Искаме да се гарантира, че ще бъде на прозрачен принцип и ще се гарантира, че ще се предоставя конкурентна цена. Законопроектът е нужен, но сме притеснени и ще гласуваме „въздържали се“, заяви депутатът от БСП.