БСП се изхвърли: Току що гласувахте вот на недоверие на правителството

С остър спор между управляващи и опозицията стартираха дебатите в парламента по законопроектите за намаляването Данък добавена стойността (ДДС) за някои стоки и услуги, предаде репортер на БГНЕС.

Причината – недоволството на депутатите от БСП, че финансовият министър Владислав Горанов отсъства от пленарната зала, за да аргументира позицията по темата на ръководенето от него ведомство. Още при анонсирането на идеята на управляващите за свалянето на ДДС ставката за хотелиерските и ресторантьорските услуги на 9%, Горанов заяви твърдата си позиция против. Въпреки това обаче предложението бе оформено в законопроект, тъй като, по думите на премиера Борисов, е взето политическо решение, за да се помогне на най-засегнатия от кризата бранш.

По време на дебатите обаче, от опозицията настояха заседанието да бъде прекъснато, докато в зала не се яви финансовият министър, но предложението бе отхвърлено от мнозинството. „Току що гласувахте вот на недоверие на правителството“, обърна се Георги Свиленски към управляващите депутати.

„Докато ние чакаме да дойдат в парламента, премиерът и министърът на финансите са в Перник и се возят в джипа“, продължи с критиките той и отбеляза, че от залата отсъства дори и парламентарния секретар на финансовото ведомство.

Има становище на Министерство на финансите, припомни от своя страна председателят на парламента Цвета Караянчева.

„Становището, за всички народни представители, които могат да четат и са искали да се информират за него, то е качено на сайта на Комисията по бюджет и финанси и стои все още там. Аз съм имал възможност и съм се запознал с него. Предполагам, че и хората от бюджетната комисия са го направили“, допълни я депутатът от ГЕРБ Александър Иванов.

Той защити предложението на парламентарната му група за диференцирана ДДС ставка за хотелиерски и ресторантьорски услуги с аргумента, че тези сектори са най-засегнати от кризата, причинена от коронавируса. „Всички, които искаме да спасим българския туризъм и икономика, в която 11-12% от БВП се формира от този сектор, трябва да подкрепим тази мярка“, призова той. /БГНЕС