БСП – София обяви война на Червената шапчица, заради носталгия по комунизма

Нов скандал се заформя в Столичния общински съвет. Политиците от БСП скочиха срещу приказната героиня „Червената шапчица“, бранейки името на комунистическата терористка Мара Петлякова.

Повод за конфликта е Детска градина № 1 в район „Възраждане“, която носи името „Мара Петлякова“, представяна от БСП като героиня от антифашистката съпротива от Втората световна война. По инициатива на директорката на градината, педагогическия съвет и родители е инициирана смяна на името на детското заведение. Кметът на района Савина Савова е внесла специална докладна в СОС, в която предлага смяната на името. Сред мотивите е изтъкнато, че в София няма друга градина с името "Червената шапчица", а приказката оказвала възпитателна роля с нравствените идеи и простора на въображението.

„Няма да подкрепим това предложение", категоричен е заместник-председателят на групата на социалистите в СОС Иван Таков. "Вече 71 години детската градина в моя район "Възраждане" носи името на Мара Петлякова. Сега изведнъж на управляващите в Столичната община им скимнало да го сменят", коментира червеният политик. 

Таков разказва, че Детска градина №1 е построена през 1950 г. и оттогава се нарича "Мара Петлякова". Той се позовава и на казионната историография от времето на социализма. Според нея през 1941 г., заедно с Йорданка Чанкова и Лиляна Димитрова, Петлякова е въдворена в концлагер "Свети Никола". През 1942 г. трите успяват да избягат от лагера. На 17-ти февруари 1944 г, Мара Петлякова - тогава на 31 години, е арестувана, измъчвана и разстреляна заради антифашистката й дейност в Дупнишкия партизански отряд.

Пред Faktor.bg психологът Росен Йорданов коментира измисления от БСП скандал: "За съжаление, ставаме свидетели на проява на типичен ретрограден инстинкт, чиято осъзната функция е да брани идентичността на бившата комунистическа и настояща социалистическа партия, а несъзнателно е акт на отричане на вина и срам от злодеянията на един или друг персонаж, или друг знаков символ от болшевишкия и тоталитарен период на партията. Това наистина е тъжно, но по-лошото е, че е тъпо. Позволявам си да вярвам, че много интелигентни и модерно мислещи хора в БСП не споделят нито неистовата страст

да се бранят по "матросовски" подобни имена и символи,

нито вярват в сплотяващия редиците ефект, който се търси и накрая гледат напред, а не назад. Подобни действия ги карат по-скоро да се оправдават и да се чувстват виновни без вина. Запазването името на тази объркана млада жена, която е вярвала, че прави добро, вършейки злини, няма да въздейства върху "идейно-политическата" подготовка на дечицата, която някои си въобразяват."

Отвъд трагично-героичния образ историческата истина е доста по-различна.

Петлякова е митологизиран образ от годините на соца

Реално става дума за терористи, действали извън законния ред в държавата, агенти, поставили се в служба на болшевишка Русия, които с терор и кръвопролития да завземат властта. Подвеждащо е и определянето  на тези „борци“ като антифашисти, защото реално в България до 1944 година е нямало фашизъм. Той продължава да бушува само в главите на някои червени историци. Нашите комунисти се накичиха гордо с името антифашисти, за да прикрият и оневинят безчетните си престъпления, кървавия терор и установената еднолична тоталитарна власт след 9 септември 1944,  забравяйки удобно, че бяха съюзници и партньори с Хитлеристка Германия.

Столичното кметство и управата на „Възраждане“ трябва само да бъдат приветствани, че са подкрепили идеята за смяната на името на детската градина. А това реално е трябвало да се случи много отдавна, защото комунизмът е осъден в България със закон като престъпен и антихуманен. Чисто психологически и педагогически асоциирането на едно детско заведение с приказна героиня е много по-положително, отколкото натрапването на измислени борци за „свобода равенство и братство“.

Подла е позицията на столичните социалисти да използват детското съзнание за идеологическите си амбиции.

Случаят с Детска градина №1 трябва да се превърне в ярък пример от картата на столицата да се изчистят от идеологическа натовареност имената на улици, площади и обществени заведения. Дължим почит и памет към много истински герои и родолюбци, а не на безродници, работили за чужди интереси срещу отечеството си. Но този случай е и поредното доказателство, че БСП мимикрира реформи и все още е далеч от модерната европейска социалдемокрация.