БСП внася сигнал до прокуратурата заради охрана на военни поделения

Става въпрос за охраната на 12 поделения, в които има взривоопасни вещества и боеприпаси

БСП внася сигнал до прокуратура заради охрана на военни поделения от частна фирма. Това обяви народният представител от левицата и зам.-председател на Комисията по отбрана Николай Цонков. Става въпрос за охраната на 12 поделения, в които има взривоопасни вещества и боеприпаси.

„От години насам практиката, установена от Министерство на отбраната, е частни фирми да охраняват военни поделения. Това за нас не е правилно. Вместо да повишаваме отбранителните способности на Българската армия, ние правим точно обратното. Съвместното командване на силите показва, че не може да организира дори една процедура по охрана“, заяви Цонков. 

Според него така се ощетява ведомството и се поставя в опасност живота и здравето на всички граждани, живеещи в близост до поделенията. От БСП настояват държавното обвинение да извърши проверка. Според левицата законовото изискване е тази охрана да бъде въоръжена, но направената проверка показва, че тя се осъществява от невъоръжени охранители. Заедно със сигнала си от БСП внасят и гражданска подписка от хората, живеещи в районите на 12 поделения.