Заев и Бучковски разбиха страховете на македонците, обявиха Мицкоски за "генератор на филшиви новини"

Владо Бучковски

Владо Бучковски

„Блокираме Скопие по една причина, за да повишим осведомеността, за да се чуе гласът ни за това, което се случва зад кулисите, за това, което Заев и Бучковски преговарят и договарят с България, а македонската общественост не знае нищо за това“. Това заяви пред македонския парламент зам.-председателят на ВМРО-ДПМНЕ Владо Мисайловски, цитиран от опозиционното електронно издание “Курир“, предава "Фокус".

Той добавя, че през следващите дни блокадите ще продължат и очакват правителството да каже дали тяхната дипломатическа мисия отново поставя идентичността, езика, културата на масата за преговори и дали Заев отново действа като едноличен търговец и съдбата на всички граждани, без никой да знае, той я определя и той решава да бъде съдията… Ако те са прозрачно правителство, както обявиха, нека излязат пред гражданите, за да покажат какво има в това споразумение или пътна карта с България, призовават от партията на Мицкоски.

С измислени тези и пропагандни внушения  ВМРО-ДПМНЕ бранят македонската идентичност, език и култура от "задкулистни договорки" между Скопие и София

Както изявленията, така и започналите протести на ВМРО-ДПМНЕ шокираха самите лидери в СР Македония. Премиерът Зоран Заев заяви, че не разбира протестите на опозицията, която отново развява дежурното плашило „България“. Лично той се ангажира да развенчава поредните пропагандни внушения на най-голямата опозиционна партия в страната.

„Да организирате протести с по 15 автомобила и 20 души, само за да блокирате движението в градовете е послание, което не мога да разбера”, изтъкна Заев и подчерта, че лидерът на партията Християн Мицкоски е наясно със съдържанието на португалското предложение. "То е предоставено на нас, на българската страна и на Мицкоски и той знае много добре, че предложението е отлична основа за постигане на решение (с България – бел.ред.)“, каза Заев.

Македонският премиер определя действията на ВМРО-ДПМНЕ като израз на  страх, че страната може да направи крачка към ЕС по посока на интеграцията, за която България винаги ги е подкрепяла, но не безусловно. Затова и обвинения в задкулисни договорки звучат необосновано, дори цинично. 

„През последните 4 години ВМРО-ДПМНЕ освен блокади, спирачки и възпрепятстване на важни процеси, които блокират бъдещето на Македония, не сме виждали нищо друго”, гневи се Заев.

Не закъсня и реакцията на специалния пратеник на правителството за преговорите с България Владо Бучковски. Днес пред пред „Локално“ той сподели своето възмущение от поведението на македонската опозиция и действията на ВМРО-ДПМНЕ.

„Нашите позиции са кристално ясни, което беше изразено тези дни от премиера Зоран Заев и вицепремиера по европейските въпроси Никола Димитров в парламента на Съвета по интеграция. За съжаление, за пореден път Мицкоски е генератор на фалшиви новини”, заяви  Бучковски. 

Той категорично отхвърли обвиненията на Мицкоски, че се водят тайни преговори със служебния кабинет в София за включване на декларацията, която беше приета от българския парламент през 2019 г. в рамката за преговори с ЕС.