Бум на морбили в България

Симптомите са четири дни кашлица, температура, неразположение, хрема, зачервени очи, обрив по лигавицата на устата и кожата

Ако не си ваксиниран срещу морбили, вероятността да се разболееш е много голяма. Това каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев в ефира на Нова ТВ.

Морбили е остро заболяване, което е много високо инфекциозно, поясни той. Симптомите са четири дни кашлица, температура, неразположение, хрема, зачервени очи. След 3-4 дни се появяват петна по лигавицата на устата, след което започва обривът. Той обикновено започва зад ушите и обхваща цялото тяло. Всичко това е свързано и с температура, каза още директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

Проф. Кантарджиев подчерта, че за миналата България е имало значително по-малко заболели у нас в сравнение със съседните ни държави. Миналата година имаме само 13 случая на заразените с морбили, което го оценявахме като голям успех, защото това бяха вносни случаи на хора, главно младежи, които идват на работа в летния сезон по напето Черноморие. Предупреждавам собствениците на хотели, които наемат младежи от Украйна и Молдова, да си изяснят имунизационния статус на работниците, обясни той. Той поясни, че собствениците на хотели трябва да имат предписание, за да бъдат изследвани и ваксинирани служителите им от Молдова. Тази година обаче ръстът на заболелите е значително по-голям. За 2019 г. са регистрирани над 400 души.

Здравният експерт заяви, че има остра нужда от млади лекари със специалност подобни заболявания: „За да имаме сега капацитетът да казваме какви са морбилите. Доказахме, че щамът е от Македония, Италия и Германия. Миналата година доказахме, че щамът е D8 от Украйна. За да направим тези неща, обаче, трябва да имаме млади хора, да стават доценти". Той подчерта, че според браншовото рамково споразумение в националните центрове заплати са едни от най-ниските в сектора. Това е рамковото споразумение - с 30% по-ниски начални заплати от най-ниските, посочи той.

Проф. Кантарджиев подчерта, че преди разлистването на дърветата трябва да бъдат унищожавани комарите. По думите му пръскането през лятото не е ефективно. Ако не се намали броят на комарите, има голяма опасност от западнонилска треска. 45 души умряха миналата година в Гърция, добави той.