Бундестагът призоваха ЕС да обсъди контрамерките на американските санкции срещу „Северен поток 2“

Ако САЩ се придържат към санкционната политика срещу „Северен поток 2“, тогава Европейският съюз ще трябва да обсъди ефективен отговор. Това съобщи ръководителят на комисията по икономика и енергетика в Бундестага Клаус Ернст в отговор на искане на ТАСС да коментира намерението на Вашингтон да назначи специален представител за спиране на изпълнението на проекта за газопровода.

„Винаги трябва да приветстваме преговорите между Европа и САЩ, но както и преди, европейската енергийна политика трябва да бъде определяна в Европа. Позицията на ЕС и германското правителство е ясна тук. Ако на нов пратеник бъде възложена задачата да спре „Северен поток 2“, преговорите ще завършат неуспешно“, увери Ернст.

„Трябва да говорим за прекратяване на американските санкции срещу проекта. Ако САЩ се придържат към своята санкционна политика, ЕС трябва да обсъди ефективен отговор“, категоричен бе политикът.

В сряда изданието Politico съобщи, че Белият дом обмисля възможността да назначи специален представител на САЩ, който да води преговори за спиране на проекта за газопровода „Северен поток 2“. По данни на редакцията, в края на миналия месец Джейк Съливан, помощник на президента на САЩ по въпросите за национална сигурност, е предложил съответната позиция на Амос Хокщайн, служил като специален представител и координатор по международните енергийни въпроси в администрацията на Барак Обама. Хокщайн напусна поста директор на надзорния съвет на „Нафтогаз Украйна“ миналата година. Той е бил „проверен“ за поста, но все още не е дал официално съгласието си. Самият той отказа коментар на информацията.