Буяр Османи: С Гърция подписахме три меморандума, за България се фокусираме върху Плана за действие

Буяр Османи

Буяр Османи

Подкрепата от Гърция продължава, заяви министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи за МИА след първото си официално посещение в Гърция, предаде БГНЕС.

На вчерашните срещи двете страни изразиха готовност и се договориха възможно най-скоро да се проведе втората междуправителствена сесия, т.е. Съветът за сътрудничество на високо равнище, председателстван от премиерите на двете страни. По време на еднодневното си официално посещение в Атина външният министър бе приет от гръцкия президент Катерина Сакеларопулос, срещна се с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис и гръцкия външен министър Никос Дендиас, с които подписаха три меморандума за разбирателство: в областта на гражданската защита, за дипломатическо образование и меморандум между „Invest North Macedonia“ и „Enterprise Greece“. Той се срещна и с алтернативния ръководител на гръцката дипломация Милтиадис Варвициотис.

Припомняме, че вчера в разпространено от президентската администрация прессъобщение бе подчертано, че пълното и добронамерено прилагане на Договора от Преспа е от ключово значение както за процеса на интеграция, така и за развитието на двустранните отношения.

Министерството на външните работи заяви след срещите, че посещението е било успешно за задълбочаване на тясното сътрудничество и за утвърждаване на процеса на изграждане на доверие между двете страни.

Относно хода на преговорите с България Буяр Османи постави акцент върху Плана за действие и върху работата на ресорните министерства за подобряване на сътрудничеството като цяло за създаване на среда, която, поради различията, в този период е частично нарушена.

„Мисля, че фокусирането върху този План за действие ще създаде предпоставки за разрешаване на съществуващите различия по отношение на преговорната рамка“, заяви той.