Бял терорист окървавил двете джамии в Нова Зеландия

Брентън Тарант, снимка: видео във Фейсбук

Брентън Тарант, снимка: видео във Фейсбук

Брентън Тарант - това е името на единия от атентаторите, които атакуваха две джамии в новозеландския град Крайстчърч. Именно той е заснел нападението си с телефона си и се е включил на живо във Фейсбук, предаде Канал 3.

17-минутното брутално видео вече е свалено от социалната мрежа, но потребители успяха да запечатат лицето му. Той се заснема първоначално в колата си, където се вижда лицето му, след което обръща камерата, очевидно я поставя на главата си, като в кадър попада пушката му, и досущ като в някоя компютърна игра нахлува в джамията и започва да стреля. 

Преди да извърши нападението Тарънт публикувал в Туитър манифест от 37 страници със заглавие Великата замяна", в който обяснява мотивите си. Той се определя като обикновен бял мъж от Австралия от бедно семейство от работническата класа с обикновено детство, без сериозни проблеми и без висше образование, тъй като не било интересно. 

"Най-вече искам да покажа на нашествениците, че нашите земи никога няма да са техни, че нашите отечества са си наши, докато там живее бял човек. Те никога няма да превземат земите ни и няма да ни изместят! 

Това е терористична атака. Но аз смятам, че е партизанска акция срещу окупаторска сила... Аз съм просто един обикновен бял мъж, решил да изяви позиция."

Тарънт вече е задържан с още трима души, сред които има и една жена. По последни данни броят на жертвите на нападенията е 40.