Бюджетът приключва първото тримесечие с дефицит

Според експерти на МФ разходите ще надхвърлят приходите с 656 млн. лв.

Кирил Ананиев

Кирил Ананиев

Въпреки че данъчните и неданъчните приходи на държавата до края на март на тази година растат, хазната завършва първото тримесечие с дефицит. Това става ясно от представените вчера предварителни данни на Министерството на финансите. 

Резултатите показват, че експертите на МФ смятат, че разходите ще надхвърлят приходите с 656 млн. лв. Причината, очаквано, е практически пълното развързване на кесията в последните месеци от правителството на премиера Бойко Борисов. Разбира се, това е оправдано с икономическите и социалните мерки в условията на пандемия. 

„Съществен принос за нарастването на разходите през първото тримесечие на 2021 г. имат разходите, свързани с мерките за борба с COVID-19 и преодоляване на социално-икономическите последствия от пандемията. Принос за нарастване на разходите за субсидии за нетърговски предприятия имат плащанията по мярката „60/40“, мярката „80/20“, мярката „Запази ме“, мярката „Подкрепа чрез оборотен капитал за малки и средни предприятия, засегнати от временните противоепидемични мерки“, администрирана от НАП, и други. В частта на разходите за пенсии са изразходени близо 320 млн. лв. за добавки в размер на 50 лева към пенсиите на всички пенсионери за месеците от януари до март“, пишат от МС. 

Така реално данните показват, че България за първи път в последните години влиза в спирала на дефицит толкова рано. Дори през 2020 г. в края на март бюджетът вървеше с огромен излишък, а дупка започна да се появява чак през ноември.

Припомняме, че крайният годишен дефицит за 2021 г. е разчетен за 4,9 млрд. лв. 

Данните показват, че започва и стопяването на фискалния резерв, който по принцип финансира дефицита. Към момента правителството държи в БНБ почти 7,5 млрд. лв. От тях обаче 4,5 млрд. лв. не могат да бъдат ползвани, това са пари буфери за отделни системи.