Бюрото за контрол установи само 7 души, подслушвани със СРС през 2021 г.

Спрямо седем души са били използвани специални разузнавателни средства през 2021 г., съобщават от "24 часа". Компетентните държавни институции вече са уведомени.

За изминалата година Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства е приключило общо 246 преписки.

През 2021 г. в НБКСРС са постъпили 142 сигнала от граждани с твърдения, че спрямо тях са прилагани неправомерно СРС. Националното бюро се е самосезирало по отношение на 149 лица, като са разгледани общо 291 преписки. Проверките по 28 преписки продължават и през тази година.

Дванадесет от постъпилите сигнали са отговаряли на правилата за работа на бюрото и след разглеждането им е било решено да не са извършват проверки. Пет от сигналите ще да бъдат разгледани през 2022 г.

По 118 от общо 130 сигнала, отговарящи на изискванията на Вътрешните правила за работа по сигнали, проверките са приключили, а по 7 сигнала проверките продължават. По четири сигнала, постъпили в края на 2020 г., проверките са били приключени през 2021 г.

От общия брой сигнали в НБКСРС 65 са били от лица, посочили данни, че по отношение на тях има прилагани незаконосъобразни СРС в качеството им на ръководители или членове на политически партии или участници в протестите през лятото на 2020 г., както и от лица по повод изнесените в медиите твърдения.

Във връзка с писмо от временната парламентарна комисия за разследване на случилото се по време на протестите в 46-ото НС, НБКСРС се е самосезирало по отношение на 141 граждани. Спрямо 128 души проверките са приключили, а за 13 продължават, като докладите на проверяващите ще бъдат разгледани на заседание на бюрото.

Припомняме, миналата година СГП се самосезира по медийни публикации за незаконни подслушвания на граждани, участващи в протестите през 2020 г. Скандалът тръгна от изказване на съпредседателя на "Демократична България" Атанас Атанасов, но и други политици от опозицията се включиха с твърдения, а и със списъци, че са били подслушвани. Потвърди и лично служебният министър на МВР Бойко Рашков. Подобно твърдение направи и служебният министър Стефан Янев.

През юли обаче Софийска градска прокуратура (СГП) приключи разследването за това дали са били подслушвани политици, като е прекратила образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 339а, ал.1 от НК, тъй като не са намерени доказателства за незаконни действия.