Червен анализатор: Върху Борисов се оказва чудовищен натиск, за да се откаже от тръбата от "Турски поток"

Международният анализатор Валентин Вацев  гостува в студиото на "България сутрин" на Bulgaria ON AIR.  Той даде  щедро съвети на Путин, Тръмп и пр., като очерта и възможните сценарии за страната ни, в контекста на кризите с водата, боклука и предстоящото гласуване на вота на недоверие към правителството. Вацев е и бивш съветник на злополучния премиер на БСП Жан Виденов(1995 – 1997 г.) . И това толкова му личи, особено като тръгне да ни спасява с  любимото на Партията "надпартийно и експертно правителство на националното спасение или съгласие"...

Само да припомним , че той беше основното действащо лице на русофилска "научна" конференция в Руския център преди година, където заяви, че историята с отравянето на  Емилиян Гебрев и свързването й със "Случая Скрипал" е изпълнение на служебна поръчка от страна на българските журналисти. На тази славна сбирка  тогава присъстваха представители на руското посолство, колоси като Жан Виденов, неговият заместник Дончо Конакчиев,   Петър Волгин , бивши  знакови кадри на БКП, които обсъдиха измеренията на русофобството в България.

Ето какво каза Вацев днес:

В Русия обществото трябва да усети промяна в социално-икономическия си климат

Путин е в изключително деликатно положение.

Тръмп е длъжен да изпълни своето обещание - да извади американските военни от Близкия изток. От Иран ще му помогнат, директно и брутално гонят САЩ от Ирак. Тръмп би следвало да напусне и Сирия. Той ще победи на изборите, ако успее да се измъкне от всички клопки и да не влезе в нито една сериозна война. 

"Перничани идват в София с празни дамаджани, събират се майки на деца с белодробни заболявания, до май всяка седмица ДАНС и прокуратурата гонят по двама руски дипломати. Ако този вот на недоверие не успее, ще има следващ вот на недоверие. Истинският сюжет е ще се откаже ли Борисов от строителството на тръбата от "Турски поток". Американската позиция е твърда - руският газ за Европа и България е нещо крайно опасно", обясни Вацев.

Пред Bulgaria ON AIR международният анализатор подчерта, че върху Борисов се оказва чудовищен натиск

да се откаже от новостроящата се тръба

По думите му въпросът е дали премиерът има силите да удържи правилната си в момента позиция. На Тръмп не точно това му е главната грижа, отбеляза Вацев. 

"Наистина има криза с водата и боклука. Всичко ще бъде простено на Борисов, ако се откаже от тръбата. Животът ще се успокои. Борисов има още една година. Пред него има козя пътечка. Не съм сигурен дали ще има енергията да скача по скалите. Как се лавира между Москва и Вашингтон в ситуация, когато всеки момент ще започне нова Студена война", каза още Вацев.

Виждам едно надпартийно и експертно правителство на националното спасение или съгласие.

Правителство от нов тип, което не иска парламентарни избори. Всички политически сили предлагат по двама души, Борисов и Нинова отиват на заден план, но си запазват партийните позиции. Коалицията е ненужна. Всички парламентарни сили да подкрепят нещо, което привидно е извън тях.

Вацев е на мнение, че правителството трябва да се закрепи на ръба на бръснача до март месец. Ако това се случи, то правителството ще изкара мандата си, смята той. И очаква България да реагира на големите промени в света. 

Балканите се оказват крайно неопределено място. На Балканите трябваше да има уравновесяваща сила, от Бога е дадено това да е България. Засега не успяваме. Бихме могли да поискаме от Европа да помогне в нашата стабилизация. Да изградим спешна стабилизационна програма между България и Европейската комисия. За тази цел Борисов трябва да забрави грижите за Перник и майките на болни деца. Имаме задача да стабилизираме България, за да може България да стабилизира Балканите. Липсва ни инициатива, гледаме от днес за утре и хитруваме на дребно, коментира още Вацев.