Червен енергиен експерт: Сагата с АЕЦ "Белене" е на път да приключи, след 10 години ще бъде построена

Американските санкции са за "Турски поток" и "Северен поток-2", твърди Атанас Тасев

Атанас Тасев

Атанас Тасев

Енергийният експерт проф. Атанас Тасев коментира за Радио Пловдив енергийната ефективност на страната. Той каза, че сега тя е стабилна, като в следващите години ще се подобрява. Относно АЕЦ „Козлодуй“ той посочи, че първите 4 блока са изведени от експлоатация.

"Тези 57 милиона евро са до 2027-ма година за довършителни процедури. Парите се дават на Държавно предприятие радиоактивни отпадъци. Пети и шести блок работят, като мощността им беше увеличена с 4%. В определени случаи мощността на всеки един от реакторите достига до 110 мегавата. Имат 10-годишен лиценз и становище на конструктора за още 30 години", обясни експертът.

„Сагата АЕЦ „Белене“ е на път да приключи. След 10 години централата ще бъде построена. Що се касае до американските санкции, те са за „Турски поток“ и „Северен поток-2“. До измерителната станция „Странджа“ приключва „Турски поток“, от там следва част от проекта за изграждане на газовия хъб „Балкан“," категоричен е проф. Тасев.

"Ние изграждаме пълна междусистемна свързаност, защото като транзитираща страна сме доста атрактивни. Южният газов коридор скоро приключва, като ще получаваме 1 милиард куб.м. газ от Азербайджан. Ще реализираме проекта за изграждане на газов хъб, или търгуване виртуално и реално на значителни количества газ“, заяви още проф. Атанас Тасев.