Червена евродепутатка разсмива: БСП е доказала, че е най-демократичната политическа формация

БСП настоява Партията на европейските социалисти (ПЕС) да накара Брюксел да обърне внимание на начина, по който в България се провеждат избори. Председателят на червения предизборен щаб Кирил Добрев настоява за мерки срещу намесата на държавни институции в изборния процес.

Евродепутатът от БСП Цветелина Пенкова заяви пред Bulgaria ON AIR, че няма как да очакваме някой да дойде и да ни реши проблемите, а трябва да се справим сами.

"Имах възможност да участвам в кампанията за местните избори. Обстановката, в която се развиха изборите беше изключително тежка. Срещу нашите кандидати беше изправен целият държавен апарат", каза Пенкова за зрителите на "България сутрин".

Според нея граждани са се страхували да упражнят правото си на глас, притеснени за работните си места и семействата си. А малките населени места било изключително трудно да опазиш тайната на своя вот.
Преди следващите парламентарни избори БСП ще избере новия си партиен председател, при това при нови правила. Междувременно отново се чуха призиви за оставка на лидера Корнелия Нинова.

"БСП е семейство, в което всеки има право да изказва своето мнение. БСП е доказала, че е най-демократичната политическа формация. Отстрани може да изглежда като проблемна ситуация, но всеки има право на лично мнение. Винаги има приемственост с младите хора", коментира Цветелина Пенкова и отбеляза, че дискусията в БСП винаги ще бъде жива. Това разсмива, разбира се, но тя изглежда не го разбира.

Тя присъства на среща с главния преговарящ от страна на ЕС по процеса на Brexit - Мишел Барние.

"При Brexit ситуацията със студентите ще е много сложна. В момента таксите за студенти от ЕС са многo по-ниски, а при Brexit ще станат недостъпни за голяма част. В момента имаме възможност да ползваме нисколихвени заеми, което също няма да бъде възможно след Brexit. Мишел Барние ясно заяви, че на него трябва да се гледа като на бракоразводен адвокат, но не може да очакваме да спре Brexit", обясни Пенкова.

Евродепутатът от БСП добави, че една от основните точки, за която се борят, е да бъдат защитени правата на всички граждани от ЕС на Острова и да не се отнема правото им на работа.
 
Тя посочи още, че продължават разговорите за двойните стандарти при храните. Позициите на много от държавите се обединяват около това, че трябва да бъдат взети мерки, стана ясно от думите ѝ.