Краката показват какво липсва в организма ви

Лекари посочиха начини да се разбере за здравословното състояние на човек по външния вид на краката му, който може да е признак за неправилно хранене или лошо кръвообращение. Съответният материал публикува британският вестник The Sun.

Така че подуването на краката, по-специално глезените и стъпалата, може да показва високо ниво на сол, което води до задържане на течности в тялото, както и сърдечно, чернодробно или бъбречно заболяване, каза ортопедът Марион Яу. В същото време прекалено пълните крака могат да показват липедем - нарушение на разпределението на мастната тъкан в тялото.

Заради липса на витамин С в организма не е изключена появата на синини по кожата, обясни общопрактикуващият лекар Филипа Кей от Лондон. При постоянно изтръпване в краката трябва да проверите нивото на витамин В12, който укрепва нервната система. Освен това, ако такива усещания се разпространяват от гърба надолу по крака и преминават в стъпалото, това може да е признак на ишиас - възпаление на седалищния нерв.

Също така внимавайте за болка и тежест в краката (симптом на лошо кръвообращение) и подути, възпалени вени (симптом на тромбоза), каза съдовият хирург Ед Сидесо. Появата на мрежа от кръвоносни съдове върху кожата може да е резултат от хормонални нарушения. „Повишаването на нивата на естроген може да доведе до разширяване на вените, което увеличава риска от паякообразни вени. Подобно явление се среща по-често при бременни жени и жени над 30 години “, обясни Яу. /БГНЕС