Лекар предупреждава срещу приемането на "Ивермектин" при COVID-19

Американски лекар призовава хората да спрат да приемат лекарството за обезпаразитяване на коне "Ивермектин" за лечение на COVID-19.

Пациентите се нуждаят от спешно лечение в спешните отделения в болниците в Оклахома след предозиране на лекарството, казва д -р Джейсън Макалия, съобщи Би Би Си.

Малки дози ивермектин са одобрени за употреба при хора, но не и при COVID-19.

„Трябва да имате рецепта за това лекарство по някаква причина - защото то може да бъде опасно“, каза д -р Макалия пред BBC.

Той каза, че „шепа“ хора, предозирали лекарството, допълнително натоварват болничния персонал, който вече е затруднен от нарастването на случаите на коронавирус.

„[Спешните отделения] са толкова натоварени, че жертвите на огнестрелни оръжия изпитват затруднения да стигнат до места, където могат да получат грижи и да бъдат лекувани“, каза той пред местната телевизия KFOR по-рано тази седмица.

Ивермектин, главно ветеринарно средство за обезпаразитяване, може да се използва в малки дози за лечение на някои състояния при хора.

Но лекарството стана спорно, след като беше популяризирано като начин за лечение или предотвратяване на коронавирус, въпреки че досега това въздействие да не е доказано.

Използването му стана толкова често в САЩ, че Администрацията по храните и лекарствата (FDA) публикува декларация миналия месец, призовавайки хората да не го приемат .

"Вие не сте кон. Не сте крава", казаха от FDA, предупреждавайки, че приемането на големи дози от веществото "е опасно и може да причини сериозни вреди".

Тази седмица влиятелният водещ на подкасти Джо Роган, който отхвърли ваксините, заяви, че приема ивермектин след положителен тест за COVID-19.

Д -р Mакалия каза, че пациентите, приемали лекарството, пристигат в болница с повръщане, мускулни болки и дори загуба на зрението./БГНЕС