Пандемията е причина за високо кръвно при милиони хора

Кръвното налягане на хората в световен мащаб се е повишило по време на пандемията в сравнение с периода преди коронавируса, сочи ново проучване. Изследването, публикувано в сп. CirculationTrusted Source, твърди, че здравните последици от пандемията включват не само COVID-19, но и други, косвени здравни проблеми.

Лекарите измерват кръвното налягане в две точки: когато сърцето на човек изпомпва, известно като систолично кръвно налягане, и когато сърцето на човек почива между ударите, известно като диастолично кръвно налягане.

Ако човек има високо кръвно налягане, известно още като хипертония, е изложен на по-голям риск от инсулт или сърдечно заболяване. Хипертонията може също да увреди черния дроб, очите и мозъка на човек.

Според изследването 47% от възрастните в САЩ имат хипертония, а през 2019 г. хипертонията е била основната или допринасяща причина за повече от 500 000 смъртни случая.

Превенция на високото кръвно налягане може да е диета с ниско съдържание на сол и високо съдържание на плодове и зеленчуци, редовни упражнения, избягване на тютюнопушенето и ограничаване на приема на алкохол.

Пандемията от COVID-19 обаче значително наруши здравословните навици на хората и достъпа им до редовни медицински грижи.

В проучването са включени над 464 хиляди участници от САЩ, като учените сравняват нивата на кръвното налягане преди пандемията през 2018, 2019 г. и през март 2020 г., когато бяха наложени локдауните по света.

Всеки месец по време на пандемията кръвното налягане на хората се е повишавало средно с 1,1 до 2,5 милиметра живачен стълб (mmHg) за систоличното кръвно налягане, и с 0,14 до 0,53 mmHg за диастоличното кръвно налягане. Полът в случая не е имал значение. В обобщение жените са имали по-големи увеличения и на двата вида кръвно налягане, а по-възрастните участници са имали по-голямо повишаване на систоличното кръвно налягане, докато по-младите участници са имали по-голямо увеличение на диастоличното кръвно налягане.

Експертите са разочаровани, че дори и здравословно живеещи хора преди пандемията са започнали да пият алкохол, да живеят в стрес, в страх и напрежение, нарушили са двигателния си ритъм и не са посещавали лекар продължително време. Това са основните причини за високото кръвно налягане. Прогнозите не са добри – не е ясно дали след края на пандемията няма да има повече заболели от други заболявания, спрямо тези от коронавирус./БГНЕС