Проф. Гетов: Ако всeки ваксиниран убеди още по един да се имунизира, до март догодина всички мерки ще паднат

Сега сме на нивото на ваксинационно покритие на страните от третия свят.

Илко Гетов

Илко Гетов

Имаме около 2 милиона ваксинирани в България, нека всеки от тези 2 милиона да убеди още един да се ваксинира през септември и аз съм убеден, че от март месец догодина мерките ще паднат изцяло. Това заяви в сутрешния блок на БНТ проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата.

По думите му за съжаление ситуацията за България никак не е добра.

Ние сме на нивото на ваксинационно покритие на страните от третия свят. У нас ваксинационното покритие е някъде под 20%, докато в повечето европейски държави - Малта, Дания, Португалия, нивото е над 70%, уточни Гетов.
Според него посоката, в която се върви, е за все повече рестрикции за българите да пътуват, и вероятно това ще се отрази и на туризма, защото на гражданите на други държави ще им бъде препоръчано да не посещават червени зони, каквато е България.

Той коментира и третата доза, която някои държави обмислят да прилагат, с думите: "това е малко като каруцата пред коня". Гетов бе категоричен, че за да има трета доза, трябва да има данни от клинични изпитвания, от наблюдение за това какъв е профилът на ефикасност и на безопасност при поставянето ѝ.

В момента има одобрени 4 ваксини - 3 с по две дози и една еднодозова. Другото са намерения и желания. Европейската комисия излезе с препоръка, че държавите, които започнат да ваксинират с трета доза, това ще бъде незаконосъобразно, тъй като кратката характеристика е за две дози и производителите не носят никаква отговорност след това, обясни той.

Според него има твърде голяма разлика между бустерна - усилваща, доза и трета доза от същата ваксина. Трета доза - просто трети път те боцкат със същата ваксина. А бустерната доза има за задача да подсили имунитета на организма, т.е., тя е актуализирана по някакъв начин, променена, адаптирана към новите или очакваните варианти на вируса.

Той очаква след приключването на сезона и стартирането на новата учебна година нещата да ескалират. Според него трябва някак си обществото и общественото мнение да бъде фокусирано в това какви са предимствата на ваксинирането, какво ни носи това по отношение на икономическо развитие, на нормалното протичане на учебната година. Гетов обясни че, ако учителите и персоналът в училищата са ваксинирани, рискът от разпространение на заразата ще бъде много по-малък.