Проф. Иво Петров: Трябва да престанем със страха от Covid-19

По думите му от сърдечно-съдови заболявания умират десет пъти повече хора отколкото от коронавирус

проф. Иво Петров

проф. Иво Петров

Това е естествения ход на нещата в ситуация на облекчени мерки. А и другите страните свалиха мерките. Но слава богу, че не всички от заразените се разболяват. Трябва да престанем със страха от Covid-19. Трябва да спазваме ограниченията в контактите, дистанцията и хигиената. Не можем да си позволим да оставим обществото затворено.
Това коментира в студиото на БНТ проф. Иво Петров, кардиолог.

Има други заболявания, които са с десетократно по-висока заболеваемост, затова да не ги бутаме в ъгъл, подчерта той и даде като пример, че от сърдечно-съдови заболявания днес са починали около 300 пациенти, а от коронавирус са само двама.

Що се отнася до това дали успя здравната система да се реорганизира, професорът обясни, че правилата за лечение остават същите, защото няма специално установени правила за лекуване на коронавируса. Но е било постигнато това, че болниците са по-подготвени и за по-интензивно лечение, в това число и на коронавируса. 

Ние научихме много и ще се справим с по-критична ситуация, нямам съмнение, посочи проф. Петров, но уточни, че според него стрес тестът за здравната система продължава.

Не бих настоявал за по-строги мерки. Такива бяха въведени в началото и успяха да забави заразата, но не я реши категорично. Епидемиолозите казаха, че 70% от хората трябва да бъдат заразени от вируса, за да може да имаме някакъв изграден имунитет и неговото предаване да бъде ограничено, смята кардиологът.

Смъртността у нас е сред най-ниските в сравнение с други страни. 80% от заразените прекарват инфекцията като обикновена настинка. Нещата не са толкова черни, както някои се опитват да ги представят, каза на финала проф. Иво Петров