Развитието на раковото заболяване може да започне още в детството

Учени изследваха тайни на генома на ракови образувания

Да се разкрият тайни на генома на злокачествени тумори, за да се води по-ефикасна борба с тях. Това е целта на широкомащабен проект, с чието няколкогодишно осъществяване се заеха учени с надеждата да бъдат разработени нови терапии, предаде Франс прес. 

Става въпрос за най-комплексните подобни изследвания, които са плод на сътрудничеството на 1300 учени на четири континента и са базиране върху дешифриране на генома на над 2600 тумора, съответстващи на 38 вида рак.

Резултатите от изследването "Пан кансър проджект" са публикувани в сп. "Нейчър". Макар да нямат конкретно приложение в близко бъдеще, теоретичните ползи са свързани с по-добро опознаване на мутациите, които предизвикват размножаването на ракови клетки, с откриване на изненадващо сходство между различни видове рак и на голяма вариабилност на туморите от един индивид на друг.

"Натрупаните познания за еволюцията на тумори може да доведат до разработването на нови средства за по-ранно откриване на рак", заяви един от ръководителите на изследването д-р Линкълн Стайн от института на Онтарио за онкологични изследвания. "Сред най-важните заключения е голямата вариабилност на злокачествените тумори - поясни Питър Кембъл от лондонския институт "Уелкъм Сангър". - Най-фрапиращото откритие е, че може да има разлика между едно и също раково заболяване у двама пациенти." Причината за това са многото възможни генни мутации, свързани с всеки тумор. Те може да зависят от фактори, свързани с начина на живот на пациента, като например дали пуши или не.

Освен това развитието на раковото заболяване може да започне години преди диагностицирането му, понякога още в детството. "Това показва, че възможността за своевременна намеса е по-голяма, отколкото се смяташе досега", поясни Кембъл.

Изследването разкри също, че от генетична гледна точка ракови заболявания, които засягат различни части на организма, може да имат повече общи точки, отколкото се предполагаше досега.

"При някои видове рак на гърдата и при рак на простатата мутациите може да са сходни - отбеляза Йоахим Вайшенфелд от университета в Копенхаген. - Това означава, че може да се приложи една и съща терапия на засегнат от рак на простатата пациент и засегната от рак на гърдата пациентка."

Всеки геном на тумор съдържа средно 4-5 мутации, които може да са предизвикали заболяването. При 5 процента от туморите не бе идентифицирана нито една мутация. Следователно изследванията в тази област трябва да продължат, допълва БТА.