Родители на деца с диабет съзряха дискриминация в критериите за предписване на глюкозни сензори

"Критериите за предписване на сензори за проследяване на нивото на глюкозата при диабет тип 1 са дискриминиращи". Това се посочва в открито писмо от родители на деца, болни от диабет. Писмото е изпратено до отговорните институции.

Родителите посочват в писмото си различни проблеми, за които настояват да се предприемат мерки за решаването им. Едно от исканията им е да се реимбурсират иглите за инсулинови писалки и инсулиновите писалки, с които се апликира инсулинът. В момента не се реимбурсират. Продуктът с международно непатентно наименование глюкагон да се включи в Позитивния лекарствен списък (ПЛС), тъй като той също не се реимбурсира, посочват още родителите в писмото си. В същия списък да бъдат включени и ленти за измерване на кетони в кръвта, настояват родителите.

"В подготвените проекти за актуализация на изискванията за медицински изделия за домашно лечение на захарен диабет тип 1 се предвижда включване на нова специализирана комисия в болница "Д-р Г. Странски" в Плевен за издаване на протоколи за пациенти до 18-годишна възраст, с което да се разшири териториално достъпът на децата до медицинската услуга и необходимите медицински изделия", съобщиха от Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК).  

Предвижда се и да се облекчи административният ред за заверяване на протоколите за медицински изделия за инсулинови помпи и сензори за продължително мониториране на нивото на глюкозата при лечение на захарен диабет тип 1, като експертизата при започване на лечението ще се осъществява в комисия в районните здравноосигурителни каси. Предстои за пациентите под 18-годишна възраст да се промени стойността на медицинския критерий при кандидатстване за сензори за продължително мониториране на нивото на глюкозата при лечение на захарен диабет тип 1 за лош гликемичен контрол - HbA1c ≥ седем на сто, сега е HbA1c ≥ осем на сто.

Иглите за инсулинови писалки не се реимбурсират от НЗОК, тъй като мнението на експертите е, че значителна част от лекарствените продукти - конвенционални и аналогови инсулини, се предоставят от притежателя на разрешението за употреба към отпусканите инсулини.

За да има възможност НЗОК да заплаща напълно или частично глюкагон, е необходимо той да бъде включен в ПЛС.  За целта притежателят на разрешението за употреба трябва да подаде заявление в Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти, който да включи продукта в ПЛС.  

НЗОК ежегодно определя групите медицински изделия, изискванията за предписването и отпускането им, както и стойността, до която ги заплаща на база на становищата на експертните съвети. Процедурата по договаряне на медицинските изделия, каквито са и тест лентите за измерване на кетони в кръвта, както и стойността, до която се заплащат напълно или частично от НЗОК, се извършва на основата на Спецификация с определени и групирани медицински изделия, прилагани в условията на болничната и извънболничната медицинска помощ, утвърдена от Надзорния съвет на НЗОК.

При изготвяне на Спецификацията се спазва процедурата, предвидена в Правила за работа на комисия по разглеждане на предложения за включване за заплащане от НЗОК на нови медицински дейности и групи медицински изделия извън цената на клиничните пътеки, амбулаторни и клинични процедури, както и на групи медицински изделия в извънболничната медицинска помощ. Правилата са публикувани на интернет страницата на НЗОК.

Източник: Дарик