Учени: Covid-19 може да причини диабет тип 1 при млади хора

Коронвирусната инфекция може да причини заболяване от диабет тип 1 (хронично вродено автоимунно заболяване за разлика от Тип 2, който е придобит диабет - бел. ред.). Това са открили лекари в германския град Кил след лечение на 19-годишен младеж, заболял от коронавирус. Статия, описваща странния случай, е публикувана в научното списание Nature Metabolism.

"Досега не сме успели да установим как точно се е развил диабетът и как точно се е причинен от коронавирусната инфекция. Предвид големия брой АСЕ2 рецептори на повърхността на клетките на панкреаса, предположението е, че вирусът може да проникне там и да ги унищожи директно", пишат изследователите.

Иначе, още от първите изследвания на вируса е ясно за учените, че коронавирусът заразява клетките не само в белите дробове, но и в множество други тъкани на тялото, включително лигавицата на носа, хранопровода, кръвоносните съдове и сърцето. Това обяснява защо много пациенти с COVID-19 страдат не само от дихателни смущения, но също така губят обонянието си, както и имат храносмилателни проблеми или неправилно функциониране на кръвоносната система.

При постъпването си в болницата 19-годишният младеж се оплакал от постоянна слабост и болки в лявата част на тялото, а за последните месеци е свалил над 12 килограма от теглото си. След кръвни изследвания се оказало, че момчето има изключително високи нива на глюкоза в кръвта. Впоследствие се оказало, че младежтъ страда от диабет тип 1.

В същото време лекарите не установили никакви антитела в тялото на момчето, които да са причина за разрушените крлетки на панкреаса му. А именно те произвеждат инсулин, който е важен за регулирането на нивата на глюкозата в кръвта. Лекарите не открили и никакви други типични симптоми на диабет тип 1, а и пациентът не пиел, не приемал наркотици и не страдал от други хронични заболявания, които биха могли да увредят панкреаса.

Няколко седмици преди да попадне в болницата, обаче, младежът е прекарал коронавирусна инфекция. Впоследствие лекарите установили, че повърхността на панкреаса съдържа молекули на протеина ACE2, които коронавирусът използвал, за да влезе в клетките. Това предполага, че коронавирусът може директно да унищожи клетките на панкреаса.

Заключенията на лекарите се потвърждават от факта, че предходни изследвания доказали, че COVID-19 разрушава активно клетките на панкреаса при опити с мишки и други лабораторни животни.

(Източник: БГНЕС)