Учени установили взаимодействие между биологията на SARS-CoV-2 и рака

За поредна година България отбелязва Световния ден за борба с рака - 4 февруари в условията на пандемия от COVID-19. Въпреки че е сред страните с висока онкологична заболеваемост (по данни на Globocan 36 451 българи са чули диагнозата "рак" през 2020 г., а 19 460 са загубили живота си в следствие на онкологично заболяване), страната ни е на едно от последните места по профилактика на рака, който в някои случаи е напълно лечим, ако е установен навреме.

По този повод проф. Петранка Троянова, началник на Клиниката по медицинска онкология на УМБАЛ Царица Йоанна - ИСУЛ, обясни че съществуват множество доказателства за взаимодействието между биологията на SARS-CoV-2 и рака. Данните показват, че пациентите с рак са по-склонни да:

- бъдат заразени от SARS-CoV-2
- да развият тежки форми на COVID-19
- да умрат в резултат на COVID-19

От друга страна SARS-COV-2 може да притежава туморогенна способност. Вирусът може да индуцира продукцията на фактори, които да активират спящи ракови клетки и да предизвика рецидиви и прогресия на болестта.

Вече се знае, че по-голям риск за заразяване с COVID-19 имат: болни с рак на белия дроб и с онко-хематологичне заболявания, пациенти, преминали лъчетерапия, химиотерапия или имунотерапия и наскоро претърпелите трансплантация на костен мозък или стволови клетки.

Пушачите и пациентите, страдащи от рак на белия дроб, имат по-висок риск да развият тежката форма на болестта COVID-19.

Международният съюз за контрол на рака (International Union Against Cancer, UICC) стартира нова тригодишна кампания Close The Care Gap, призоваваща за преодоляване на неравенствата и за създаване на по-справедлив достъп до онкологична помощ. Кампанията обединява лица, организации и правителства от целия свят в опит да създадат по-добра информираност и чрез силата на знанието да приближат до обикновените хора раковата профилактика, диагностика, лечение и грижи, независимо от различията, свързани със социално-икономически фактори, стигми и дискриминации.

Факти за онкологичните заболявания:

Ракът е втората по честота причина за смърт в световен мащаб.

Международната агенция за изследване на рака изчислява, че един на всеки пет мъже и една на шест жени по света ще развият рак през живота си, като един на всеки осем мъже и една на всеки единадесет жени ще загубят живота си заради болестта.

България е сред страните с висока онкологична заболеваемост. По данни на Globocan през 2020 г. новите случаи на рак са 36 451, а 19 460 човека са изгубили живота си. В България най-разпространен е туморът на простатата 13,7%, следван от колоректалния карцином 12,8%, ракът на белия дроб 11,8% и този на гърдата 11,1%. Най-чест при мъжете е ракът на простатата, следван от този на белия дроб и колоректалният карцином. При жените на първо място е ракът на гърдата, следван от този на тялото на матката, дебелото черво и маточната шийка.

Източник: news.bg