Дефицит на Цинк

Липсата на цинк може да доведе до по-бързо остаряване и да влоши ефекта на стреса върху здравето ни

Защо цинкът е важен, как да разберем дали страдаме от недостиг на този така необходим минерал и какви са ползите за здравето, които носи. Научете всичко необходимо за цинка.

Цинкът е един от най-важните минерали. Цинк има във всяка клетка в нашия организъм и участва пряко в клетъчното делене. Цинкът е силен антиоксидант и ключов елемент за поддържането на правилните нива на хормоните в тялото ни.

Недостигът на цинк може да доведе до безплодие и при мъжете, и при жените, както и до ниско либидо. Липсата на цинк също така може да доведе до по-бързо остаряване и да влоши ефекта, който стресът има върху здравето ни (липса на сън, проблеми с нервите и кръвното налягане).

Освен това цинкът е важен минерал, за да сме енергични и в цялостно добро физическо състояние. Цинкът също така влияе на синтеза на протеин в тялото, а протеинът е важен за правилното функциониране на червени и бели кръвни телца.

Как да познаете, че страдате от недостиг на цинк?

Има лесен начин да разберете, че имате недостиг на цинк. Ето няколко “симптома”, които са индикатор за недостиг на цинк. При недостиг на цинк хората изпитват необичаен и засилен апетит към много сладки и много солени храни. Други симптоми на недостига на цинк са:

- Постоянна умора

- Слаб имунитет

- Проблеми с концентрацията и паметта

- Шум в ушите

- Необичайно бледа кожа

- Ниско кръвно налягане

- Диария

- Косопад

- Бели петна под ноктите на ръцете

- Необичайна липса на апетит

Източници на цинк

Месо, стриди, ряпа, грах, бадеми, тиквено семе, джинджифил.

За какво е нужен

Цинкът е отличен антиоксидант и помага на тялото да се пречисти от тежките метали. Натрупването на тежки метали в тъканите ги уврежда и пречи на нормалното функциониране на мозъка в дългосрочен план. Смята се, че добрите нива на цинк в тялото могат да предотвратят болести като алцхаймер.

За по-добро настроение

Производството на допамин отчасти зависи от нивата на цинк в тялото. А допаминът е отговорен за доброто настроение, както и за това колко енергични се чувстваме. Ново проучване в САЩ доказва връзката между ниските нива на цинк и депресията – при жените повече, отколкото при мъжете.

За по-добър сън

Цинкът играе важна роля за функционирането на невротрансмитерите и поддържа способността ни да разбираме дадена информация и да я запаметяваме. Цинкът е и ключов за обмена на мелатонин, ключов хормон за добрия сън.

За здрава и красива кожа

Цинкът е един от важните минерали за производството на колаген, съединителна тъкан, ключова за възстановяването и здравия и млад вид на кожата. Цинкът също така играе важна роля в излекуването на хронични инфекции. Една такава например е екземата, появата на която се свързва основно с недостига на цинк в тялото. Цинкът също така контролира нивата на тестостерон в кръвта, който играе важна роля за появата на акне.

За бързо справяне с настинката

Цинкът е минерал, който ще ви помогне при настинка и грип. Той ще намали продължителността на болестта и ще притъпи симптомите.