Глад за сладко

6 ключови фактора, които го провокират

Много често след хранене изпитваме непреодолимо желание за нещо сладко. Силното и често повтарящо се желание за захар независимо дали е под формата на шоколад, сладолед, бисквити, мъфини,  кроасан (който в крайна сметка се разгражда до глюкоза), сурови десерти, плодови фрешове и дори мед – е сигнал, че нещо в организма е в дисбаланс, твърди Магдалена Пашова, нутриционист И може да сте сигурни, че този дисбаланс не се възстановява със захар! Причините за повишен апетит към сладкиши може да са различни при всеки, но най-често подобен глад се провокира от 6 ключови фактора или комбинация от тях.

Причина: Повишена консумация на солени храни

Когато храната съдържа повече готварска сол, организмът по естествен път се стреми да възстанови баланса чрез вкуса-контрапункт – сладко! Нали си спомняте онези дълги новогодишни трапези, когато след обилно хранене стигате до десерта, а след това колкото и да сте сити, решавате, че ви се хапват солени фъстъци, а после намирате място за още сладко...

Решението: Избягвайте консумацията на готови и пакетирани изделия, защото те винаги съдържат големи количества добавена трапезна сол. Гответе само с каменна сол и добавяйте умерени количества към храната си. Пийте редовно и много вода, за да не се дехидратирате – често пъти бъркаме жаждата с глад за определени храни.

Причина: Повишена консумация на прости въглехидрати

Прости въглехидрати са всички тестени и сладки изделия, които лесно и бързо се разграждат в организма до прости захари (глюкоза), повишават кръвната захар, а оттам и нивото на инсулин, което автоматично поражда нов глад за сладко и захар!

Решението: Избягвайте честа консумация на споменатите вече храни и наблегнете на пресни зеленчуци и зеленолистни, сложни въглехидрати като пълнозърнести и бобови, ядки и семена. Не забравяйте, че организмът ви се нуждае от полезни мазнини и пълноценни протеини, за да бъде в баланс – не пренебрегвайте тези хранителни групи! Важно е и да пиете вода!

Причина: Хипофункция на щитовидната жлеза

Един от най-често срещаните хормонални дисбаланси при жените днес е понижената функция на щитовидната жлеза. При това състояние жената изпитва освен всичко останало честа умора, изтощение, напрежение в мускулите, непоносимост към студ и апетит за сладко.

Решението: Хипотироидизмът изисква комплексна терапия. Важни елементи в нея обаче са спирането на глутена, избягването на кофеина, захарта, преработените индустриални храни и даването на приоритет на протеините и мазнините над въглехидратните храни. Т.нар. палео хранене е най-подходящо за хора с хипофункция на жлезата. В много случаи няколко промени в режима на хранене, могат чувствително да повлияят състоянието, да повишат нивото на енергия и да редуцират глада за сладко!

Причина: Гъбична инфекция

Има случай, когато не НИЕ искаме сладко, а ТЕ! „Те“ са бактериите, обитаващи червата ни, които на брой превъзхождат клетките в тялото ни 10 пъти! Толкова многобройни и комплексни са, че едва през последните години учените се захванаха със задачата да разкодират човешкия микробиом или иначе казано чревната ни флора. Когато преобладаващи в тази флора са патогенни гъбични микроорганизми като кандида, които се хранят със захар, те създават силен и изкуствен глад за сладко!

Решението: Ако имате чревна кандида, е важно да избягвате всякакви форми на захар, дори мед и плодове, докато възстановите чревния баланс. Добре е менюто ви да включва храни с нисък гликемичен индекс, протеини, мазнини и изобилие от зеленчуци. Задължителни за вас следва да са пробиотиците под формата на кисело мляко, кефир, лакто-ферментирали зеленчуци и качествени хранителни добавки.

Причина: Свръхнатоварени надбъбречни жлези

Това са жлезите, синтезиращи стресогенните хормони адреналин и кортизол. При продължителен стрес, преумора и безсъние, тези жлези се изтощават, енергията на тялото пада и импулсът за сладко се появява като най-лесно решение и източник на бърза енергия. Това решение обаче е краткосрочно и си има своята цена. Ако живеете динамичен и високо-скоростен живот на кафе, шоколад, кола и цигари, вие живеете живот на кредит, а всеки кредит се плаща с лихвите!

Решението: Осигурите си достатъчно сън и почивка! Минимумът часове сън за една жена е между 7 и 9, като е препоръчително поне 2 от тях да са преди полунощ и то в тъмна стая. Потърсете здравословни механизми за справяне със стреса като спорт, разходки сред природата, йога, обяд с приятелки и дори шопинг. Наблегнете на храни с повече протеин, за да нормализирате кръвната си захар. И не забравяйте да пиете вода!

Причина: Емоционален глад

Много често бъркаме физическия глад с емоционален. Емоционалния глад се появява, когато нещо в живота ни липсва – любов, разбиране, признание, удовлетворение, почивка и т.н. Това е глад за вредни и сладки храни, който възниква рязко, силен е от самото начало и не може да бъде задоволен със здравословни храни.

Решението: Ако изпитвате емоционален глад, не му се противопоставяйте,  а се опитайте да разберете защо е тук. Емоционалният глад винаги е знак за липса на нещо и често пъти съзнателно не си даваме сметка каква е тази липса. Задайте си въпроса „За какво съм гладна? За какво наистина съм гладна?“ и наблюдавайте какви отговори ще се появят в съзнанието ви. Не се учудвайте, ако нито един от тези отговори не е шоколад!

(dama.bg)