Не всяка аритмия има нужда от лечение

Напълно здрави хора могат в отделни моменти да имат сърцебиене. То не показва, че са болни, а че са живи

Как да разберем колко е опасна нашата аритмия? 

Ако човек има запазен функционален клас, рискът е по-нисък. Под добър функционален клас се разбира пациентът да може да извършва физически усилия без оплаквания. Например, ако болният може да изкачи повече от 3 етажа по стълбите без почивки, неговият функционален клас е добър и сърцебиенето му е по-малко опасно. Ако не може да изкачи и един етаж без почивка, функционалният му клас е лош и неговата аритмия е опасна.

Аритмията е нарушение на сърдечния ритъм. Усеща се като сърцебиене. Много хора, почти всички, на моменти усещат сърдечните си удари. Трябва ли да се безпокоим от това? Зависи. Аритмията за сърдечните заболявания е като температурата за други заболявания. Колко е опасна една температура, зависи не от нея, а от заболяването, на което е проява. Например температура от детска инфекция е обикновено невинна, докато същата температура, но причинена от тумор, е опасна. Същото е с аритмиите. Ако сърцебиенето е на фона на органично здраво сърце, то е невинно. Ако сърцебиенето е на фона на остър миокарден инфаркт, 

то е много опасно 

Напълно здрави хора могат в отделни моменти да имат сърцебиене. То не показва, че са болни, а че са живи. Неслучайно поетите описват любовните вълнения като сърдечни. 

Друг критерий, по който се ориентираме, е наличието на гръдна болка преди или по време на сърцебиенето. Тя показва, че това сърце не е здраво. При поява на сърцебиене е добре да обърнем внимание колко пъти в минута бие сърцето ни в този момент. 


Сърцето на здравите хора бие от 50 до 100 пъти в минута

Ако бие по-бързо от 100 удара в минута, това се нарича тахикардия. Ако бие по-бавно от 50 пъти в минута, се нарича брадикардия. Когато пациентът има някои от тези оплаквания, се прави обикновена електрокардиограма. Ако обаче пациентът получава пристъпи от аритмия в случаен момент, например късно вечер, рано сутрин, то тогава се слага холтер ЕКГ. Това е апарат, голям колкото уокмен, който като него се носи на колана на кръста. Само че жиците, които излизат от него, не отиват в слушалки на ушите, а отиват в електроди, залепени на гърдите. Апаратът се носи един или понякога два дни и записва непрекъснато сърдечната активност. Така може да се види в моментите на сърцебиене каква е електрокардиограмата. Така че холтер ЕКГ е апарат за регистриране на стандартна електрокардиограма в нестандартен момент. Записът от апарата се разчита с помощта на компютър, така че 24 часовият електрокардиографски запис да бъде видян от лекаря за половин-един час.

Трябва ли всяка аритмия да се лекува?

Не, разбира се! Много от лекарствата за лечение на аритмиите са по-опасни от самата аритмия! При невинните аритмии е най-добре пациентът да бъде успокоен, а не да му се дават хапчета.

Обратно, при някои от опасните аритмии само лекарствата не стигат. Тогава под кожата на пациента се имплантират устройства на батерия, от които тръгват жици до сърцето. Електрониката на тези устройства подава ток от батерията към сърцето по нужния начин, така че сърдечният ритъм да е нормален. Нарушенията на сърдечния ритъм и провеждането, наричани най-общо аритмии, се дължат на нарушения във възбудно-проводната система на сърцето и могат да се отразят неблагоприятно върху кръвоснабдяването на сърдечния мускул, мозъка и цялото тяло.

Нарушенията на сърдечния ритъм са голяма и разнообразна група. Много често те са симптом на заболяване на друга система: например - хиперфункция на щитовидната жлеза, анемия, нарушение на минералния баланс (особено калий и магнезий) в резултат на обезводняване, висока температура и др., а също при вегетативни нарушения, поради нервно напрежение, стрес, недоспиване, прекалена употреба на кафе или други стимулиращи вещества.

Когато аритмиите са предизвикани от сърдечно заболяване, най-често става дума за сериозно увреждане на сърдечния мускул или на проводната система на сърцето.

ВНИМАНИЕ!

Кога се налага лечение?

Лечението на аритмията става задължително под лекарски контрол с препарати като верапамил, бисогама, ритмонорм и др. Продължителността на лечението може да е различна и това го решава само лекар въз основа на периодични изследвания. А когато състоянието не се подобрява, може да се обсъди поставянето на пейсмейкър (имплантант-дефибрилатор).

В Националната кардиологична болница сърдечните аритмии се овладяват изключително успешно. Само там има електрофизиологична лаборатория, в която се правят точни изследвания и се прилага специфично лечение - т. нар. аблации. Това е инвазивен метод, при който се пропуска лазерен лъч в сърцето чрез катетър. Той се въвежда в тялото през венозен или артериален съд след местна упойка. Електрическата енергия нагрява върха на катетъра, който отстранява болните клетки, причина за ритъмното нарушение на сърдечната дейност Задължително се прави и изследване на щитовидната жлеза.

ВНИМАНИЕ!
При пристъп на аритмия единственото правилно нещо е веднага да се обадите на “Бърза помощ”. Не предприемайте самолечение, това може да ви струва скъпо.


5 съвета при болно сърце
Наличието на прекаран инфаркт на миокарда, исхемична болест на сърцето и повишено кръвно налягане е животозастрашаващо състояние. Това налага спазване на определен хигиенен режим, включващ профилактика на кръвното налягане и липидния статус, разумно дозиране на физическите натоварвания и най-вече редовно посещение при кардиолог. Най-важното, след като сте направили избора си за кардиолог, е да се определят и интервалите на посещение при него. Не пропускайте тези редовни профилактични прегледи.

Кардиологът ви е запознат с вашето състояние, проследява показателите на сърдечната функция и определя необходимостта от промяна в терапията ви.

4 симптома, които говорят за сърдечна недостатъчност

Сърдечната недостатъчност е заболяване, при което сърцето не може да изпомпва достатъчно количество обогатена на кислород кръв, която да посрещне нуждите на отделните органи и организма като цяло. Обикновено проявите на сърдечна слабост са симптоми на друго подлежащо сърдечно заболяване.

Какво води до сърдечна недостатъчност:


- Увреждане на клапите на сърцето (сърдечен порок), предизвикано от прекаран ревматизъм.
- Високо кръвно налягане (хипертония).
- Инфекция на сърдечните клапи или сърдечния мускул - ендокардит или миокардит.
- Предходна сърдечна атака (миокарден инфаркт) - засегнатата от инфаркта зона води до общо нарушена помпена функция на сърцето.
- Коронарна болест - значими стеснения по хода артериите, които кръвоснабдяват сърдечния мускул.
- Кардиомиопатия или други първични заболявания на сърдечния мускул.
- Сърдечни аритмии - перманентно предсърдно мъждене или трептене.
- Хронична белодробна болест и белодробен тромбоемболизъм.
- Предизвикана сърдечна недостатъчност от лекарства.
- Кръвоизливи и анемия.

Какви са симптомите при това заболяване


- Обща отпадналост и лесна умора при физически усилия.
- Задух при усилие (в напреднал стадий, включително и в покой, предимно нощем).
- Отоци и поява на рани по крайниците, понякога и корема.

Сърдечната недостатъчност се диагностицира чрез рентгенография на белия дроб и сърцето. По преценка на кардиолога се прави електрокардиограма или ехокардиография. Лечението на сърдечната недостатъчност е комплексно.