Човечеството мутира: Изчезват мъдреците, появяват се нови кости и артерии

Учени от Австралия откриха, че хората претърпяват микроеволюция, при която еволюционни промени могат да се наблюдават за кратък период от време, съобщава „Мирър“. Все повече бебета се раждат без мъдреци, тъй като човешката еволюция се развива с бързи темпове, установява проучването, предаде БГНЕС.

Д-р Теган Лукас от университета Флиндърс в Аделаида заяви, че лицата на хората стават много по-къси, с по-малки челюсти, което означава, че има по-малко място за зъби.

"Това се случва след времето, в което се научихме да използваме повече огъня и да преработваме храните. Много хора просто се раждат без мъдреци", каза тя. Изследването също така установява, че някои хора се раждат с допълнителни кости на ръцете и краката, както и с необичайни връзки на две или повече кости на краката си.

В допълнение, разследването на д-р Лукас, заедно с професорите от Университета в Аделаида Мацией Хенеберг и Джалия Кумаратилаке, показва "значително увеличение" на разгръщането на средната артерия от края на 19 век. Артерията се формира, докато бебето е в утробата и е основният съд, който доставя кръв до предмишницата и ръката, но тя изчезва по време на бременността и се замества от радиалната и лакътната артерии.

"Но при все по-голям брой случаи тя е запазена, така че човек може да се роди и с трите артерии", пишат авторите. "Тази еволюционна тенденция продължава от родените през 80-те години до днес, като средната артерия става често срещана в човешката предмишница."

Според Лукас изследването показва, че хората се развиват по-бързо, отколкото през който и да е момент от последните 250 години. Авторите на изследването предполагат, че промените в естествения подбор могат да бъдат основната причина за микроеволюцията.