Страшна прогноза: Хиляди ще измират от жеги дори по северните ширини

400 млн. души ще живеят в недостиг на вода

Топенето на ледовете по Земята ще остави човечеството с много по-малко питейна вода и риба и ще прогони стотици милиони души от домовете им, били прекалено близо до морското равнище.

Това твърдят специалистите от Междуправителствената експертна група за климатичните промени в специалния доклад за океаните и криосферата.

Докладът от 900 стр. ще бъде представен официално на 25 септември на среща на групата в Монако. Той е четвъртият на конкретна тeма, публикуван от ООН за по-малко от година. Предишните бяха не по-малко стряскащи - за ограничаването на глобалното затопляне до 1.5 градуса, за биоразнообразието и управлението на земите и световната хранителна система.

От 30 до 99 процента от вечната замръзналост - земята и скалите, които са заледени през цялата година, ще се разтопи до 2100 г., ако изпускането на парникови газове продължи със сегашния темп. Само в Северното полукълбо той ще освободи "въглеродна бомба" от въглероден двуокис и метан и ще засили затоплянето.

Явленията, които вече са в ход, като спадане на кислорода в морската вода и покачване на температурата могат да намалят трайно рибните запаси, с които се изхранват много хора. Щетите от наводненията могат да се увеличат 100, ако не и 1000 пъти до 2100 г.

Според доклада за океаните и криосферата заради покачването на морското ниво 280 милиона души може да се наложи да напуснат местата, където живеят. И това е в оптимистичния сценарий, при който затоплянето ще бъде ограничено до 2 градуса Целзий в сравнение с доиндустриалните температури.

Каква промяна причиняват два градуса

"При два градуса топенето на ледовете ще премине точката на пречупване и десетки от най-големите градове в света ще бъдат наводнени. При такова затопляне глобалният БВП на глава от населението ще падне с 13%. 400 млн. души ще живеят в недостиг на вода и хиляди ще измират от жеги дори по северните ширини. В екваториалната зона ще бъдат дори по-зле. В Индия, където много градове са многомилионни, ще стане непоносимо горещо, горещите вълни ще бъдат 32 пъти повече, всяка ще трае пет пъти по-дълго и на тях ще бъдат изложени 93 пъти повече хора. Това са два градуса - на практика най-добрият сценарий за климата." Това гласеше прогнозата на ООН за повишаването на глобалните температури с два градуса, цитирана от сп. "Ню Йорк" миналата година. ("Дневник")