Пулмолог с коментар можем ли сами да си направим тест за коронавирус чрез вдишване

Наблюдавайте се 14 дни, те гарантират, че сте извън заразените, заяви д-р Симидчиев

Д-р Александър Симидчиев

Д-р Александър Симидчиев

В предаването "Денят с Георги Любенов"по БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев отговори на въпрос на водещия вярно ли е, че можем сами да си направим тест с вдишване, който китайски учени са предложили: Вдишайте, стойте 10 секунди и ако не се закашляте, нямате коронавирус. "За да кажа вярно ли това или не, трябва да кажа дали има данни за това. Публикувани обаче данни извън Фейсбук няма. Не съм видял официални такива. За да не се разпространява фалшива новина, ще кажа, че това, което има значение, е, че когато ние поемаме въздух и можем да го задържим по-дълго, значи нямаме задух. Значи имаме достатъчна възможност да поемем кислород,който да ни стигне за 20-30-40 секунди. Това говори, че нямаме истински задух. Но за различните хора е различно. При един спортист възможностите са други. Ако обаче човек започне да чувства недостиг на въздух, ако не може да става от леглото, това са притеснителни неща и трябва да се звънне на личния лекар. 

 Социално отговорно е да ограничим контактите си, а за да се предпазим, трябва да си мием ръцете, напомни докторът. Той поясни, че вирусът може да оцелее от 6 до 8 часа върху повърхности. От 2 до 14 дни е карантинният период - ако вирусът вече е навлязъл в организма ни. След този период можем да си отдъхнем облекчено, че не сме извън списъка на заразените.  

Мерките, които бяха въведени за борба с разпространението на коронавирус у нас, са достатъчни, ако се спазват, заяви пулмологът и в друго предаване - "Тази събота" по бТВ. Ако няма дисциплина, разпространението на COVID-19 ще продължи по-дълго, предупреди той.

Пулмологът осъди истеричното пазаруване, до което се стигна вчера, след като беше обявено извънредно положение в страната. „Това беше изключително вредно – в такива струпвания се разпространява най-много вирусът. Някои от тях са чели грешните сайтове, защото видях, че много хора купуват тоалетна хартия. Причината вероятно е информация, че коронавирозата при животните обикновено е храносмилателно заболяване. Но това важи само за животните“, коментира лекарят.

Д-р Симидчиев подчерта, че при 25% намаляване на социалните контакти води до 50% намаляване на скоростта на нарастване на новите болни.  Ако мерките не се спазват епидемията ще продължи по-дълго, допълни той.