Д-р Джафер: Недопустимо е президент и премиер да си мерят карантините в разгара на Covid- кризата

Според ДПС Бюджет 2021 е предизборен, след принципа "след нас и потоп"

д-р Нигяр Джафер

д-р Нигяр Джафер

Безпрецедентната криза показа всъщност изключително сериозни дефицити - на политическо ниво и на управленско ниво. Това заяви д-р Нигяр Джафер, зам.-председател на НС от ДПС в предаването в студиото на БНТ.

Не само, че няма признаци за единни усилия за управление на тази криза. А здравната, икономическа, финансова криза в България явно протича с политическа криза, отбеляза тя и посочи, че мярка като карантината може да се използва за назидание на политическия опонент.

За съжаление показваме, че няма никакво желание да управляваме кризата като единна държава. Виждаме какъв спор се води между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев. Недопустимо е да си мерят карантините в разгара на COVID кризата. Абсолютно никой не печели от тази институционална война. ДПС ясно заяви, че и двамата трябва да подадат оставка, за да се решат политическите проблеми. Сегашната ситуация е много странна. Под карантина са премиер, президент, министри, главният здравен инспектор. Много ни се иска да видим единни държавнически усилия за решаване на корона кризата, но това не се случва. Хората очакват мерки, които да решат проблемите им, защото неизвестните от тази пандемия са много, коментира д-р Джафер. 

Д-р Джафер припомни позицията на движението, изразена в декларация, за оставка и на премиера, и на президента.

Тя добави, че в следващите 10 дни ще стане ясно дали предприетите мерки дават резултат и дали ще има намаляване на случаите на заразяване.

Мнението на ДПС по общата макрорамка на Бюджет 2021 е, че този бюджет ще бъде краят на т.н. фискална стабилност, с която толкова много България се гордееше, посочи Джафер.

Предстои дебат за бюджета. Все още не сме запознали напълно с него, но на първо четене за нас този бюджет изглежда като край на фискалната стабилност в държавата. Това е един популистки бюджет, който прилича на фразата - след нас и потоп. Трябваше да се проведат дебати за 50-те лева на всички пенсионери и детските надбавки за всички. Защо тези пари не се дадоха още март-април, а се дават сега? В него са заложени 10 млрд. дефицит, които ще се плащат от нашите деца и внуци. В бюджета няма политики и системност, категорична бе д-р Джафер.

"Ние смятаме, че раздаването на повече пари, без принципи и без правила, не е просто популизъм, когато това се прави в условия на предизборна ситуация, това е предизборен популизъм. Бюджетът изглежда по следния начин - на принципа "След нас и потоп", заяви още депутатът от ДПС.