Д-р Милен Врабевски претендент за „Мъж на годината 2019”, гласуването продължава до 15 февруари

д-р Милен Врабевски

д-р Милен Врабевски

Тази година в традиционния конкурс „Мъж на годината 2019“, организиран от „Дарик“ радио, сред номинираните е и д-р Милен Врабевски. Заедно с писателя Георги Господинов, аниматора Теодор Ушев и актьора Мариус Куркински получиха най-висока обществена подкрепа, което прави всеки един от тях достоен за приза. За разлика от своите конкуренти, които са изявени личности и таланти всеки в своята област, освен с успешната си професионална кариера, д-р Врабевски е известен и като бизнесмен и голям филантроп, посветил се на сериозни обществени каузи и благотворителна дейност. 

Милен Врабевски е възпитаник на Английската гимназия и на Медицинския университет в родния си град Варна. Специализира управление и системен одит на проекти в областта на научноизследователската и развойната дейност в Германия, Франция, Великобритания и др. (1996 – 2002).

През 1997 г. създава най-голямата в региона частна научно-изследователска организация в клиничната медицина Comac Medical (CRO/SMO) с повече от 300 служители в 17 европейски държави.

Дълбоко свързан с родовата и националната памет, и както сам казва „генетично обременен“ с родолюбие, са искрите, които го запалват да се захване с просветна, културна и благотворителна дейност, като през 2007 г. учредява Фондация „Българска памет“. И това съвсем не е случайно, защото родовата му линия ни отвежда до стари възрожденски родове, които са с принос за България. Прадядо му по бащина линия - Хаджи Станьо Врабевски, е бил  председател на частния революционен комитет в Тетевен, основан от Васил Левски. Участвал активно в борбата за българска независимост, той не се е страхувал от рисковете, които поема. По майчина линия прапрадядо му Стойко Бойчев е шипченски опълченец, родом от Лозенград, Източна Тракия. Въпреки че е бил осигурен до живот, Стойко си остава комита по кръв и веднага щом започва Илинденско-Преображенското въстание грабва пушката, отива на Петрова нива и загива в едно от първите сражения с османските войски. А прадядо му Стоян Тодоров е герой от две войни за Национално обединение – има орден за храброст от атаката на Одрин, 1913 г. и Криволак, 1915 година.

Именно чрез Фондация „Българска Памет“ д-р Врабевски в продължение на повече от 10 години финансира инициативи за съхранение на културно-историческото наследство и утвърждаване на националната идентичност и перспективата за европейската интеграция, организира редица благотворителни събития.  С негово дарение и по негова инициатива, например, през 2015 г. в центъра на София бе издигнат паметник на Цар Самуил (997-1014) в памет на 1000-годишнината от кончината на владетеля. За благотворителната си дейност в полза на обществото още през 2012 г. е поканен за член на „Глобалната инициатива на Бил Клинтън“.

През 2010 г. Милен Врабевски реализира и друга своя идея - създава продуцентската къща „Intelligent Music“ за популяризиране на съвременната българската музика и култура.

За своята активна обществена и благотворителна дейност д-р Врабевски е получил признание от редица български и международни институции:
-  2009 г. - получава наградата „Мъж на годината“ за изключителен принос за укрепване на икономическите и културните връзки между Украйна и България на Асоциацията на българите в Украйна; 
-  2011 г. - е избран от Българския Дарителски Форум за „Личност на годината с изключителен принос към каузата на филантропията в България“;
-  2013 г.  – е лауреат на „Гражданската награда“ на Европейския парламент и е удостоен с „Почетен знак с лента на кмета на Варна;
-  2014 г. -  е носител на специалната награда „Индивидуален дарител с кауза“ на Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и е избран за „Будител на годината“ в национална кампания, проведена от радио FM+; 
-  2016 г. – е удостоен с наградата „Апостол на българщината“ за принос към опазване и развитие на културно-историческото наследство;
-  2017 г. - е удостоен с почетното звание „Почетен гражданин на Варна“ за изключителните му заслуги в областта на българската култура и образование и неговата активна дейност като филантроп, ревностен родолюбец, благотворител и музикант.

До 15 февруари може да подкрепите ТУК номинацията на д-р Милен Врабевски за „Мъж на годината 2019”.