Д-р Ненков: Covid-19 стана като темата за футбола – всички знаят какво трябва да се прави, а накрая националите ни падат

Освен отрова и оръжия, нищо друго не можем да очакваме от Русия, най-малкото ваксина срещу коронавируса

Мирослав Ненков

Мирослав Ненков

Обвързването на Румен Радев с БСП компрометира изцяло каквото и да е политическо бъдеще

Хората, които практикуват професионално политика, ще бъдат готови на всичко, за да вземат властта с празни фрази, каза пред Faktor.bg бившият здравен министър

Интервю на Васко Василев 

- Д-р Ненков, влизаме ли в нов етап в борбата с коронавируса, след като вече е премината психологическата граница от 1000 новозаразени на ден? 

- Това са наши човешки критерии, които вируса не го интересуват. Няма особено значение, дали говорим за 1000 или за 1008 заразени за ден. Важно е каква е тенденцията, а тя очевидно не е добра и говорим за увеличаване на положителните пациенти, които не всички са болни. Тук трябва да е прави разлика. Има хора, които нямат симптоми, такива, които кашлят и не им стига въздухът, както и други в интензивно отделение. Носенето на маски на открито има за цел повече да успокои хората, отколкото някаква по-голяма медицинска ефективност. Това, което аз четох е, че министър Ангелов е получил предложение от граждани. Истината е, че много малка част от тях разбират тази материя. В този случай е нормално властта да се опита да успокои гражданите с една такава, макар и крайна мярка. Ако ние с вас се разхождаме в парка на две съседни алеи, много трудно много трудно можем да си разменим секрети и да се заразим. В същото време, маските няма да предпазят момче и момиче, които са се хванали за ръка на улицата, защото след това вкъщи те няма само да се държат за ръка…

- Какво трябва да се направи, за да се спре разпространението на заразата, всеки дава съвети и има свое решение? 

- Това е много добър въпрос, защото по медиите постоянно се изявяват „големи специалисти и разбирачи“, в крайна сметка накрая не носят никаква отговорност. Аз може да имам прекрасни идеи тази година да няма зима, но да не мога да я реализирам. Не съм в никакъв случай почитател на това правителство и харесвам само здравния министър, но на кабинета му е много трудно. Всички ни сега очакваме той да щракне с пръсти от високата позиция на обществена власт и вирусът да изчезне. От друга страна с този ужасен интернет хората „се образоват“ и започват да разбират от неща, от които нямат никаква представа. След това започват да подлагат под натиск обществото някакви събития, които са чисто природни, каквато е тази епидемия. Не властите, а всеки един индивидуално трябва да се погрижи за своето здраве и за това на своите близки. Не само, когато имаме китайски вирус, а всеки един ден, защото ние непрекъснато се сблъскваме с хора, които цял живот пият алкохол и после с голяма изненада роднините установяват, че лекарите са изпуснали пациента. Не може постоянно да се търси административна отговорност за абсолютно частни въпроси при положение, че не се спазват елементарни ред и дисциплина. 

- Страната ни поръча 2500 флакона от чудодейното лекарство „Ремдесивир“, което излекувало Доналд Тръмп. Това ли е чудодейният препарат, който ще ни спаси?  

- Нямам мнение по въпроса и не искам да заблуждавам хората, защото не съм работил с това лекарство. Що се отнася до случая с Доналд Тръмп, според мен тук не опираме до самото лекарство, а до чисто политическа изява. 

- Играят ли си с огъня протестиращите, които се събират масово на едно място без предпазни средства?  

- Тук отново става въпрос за носенето на лична отговорност. Тези протести са нещо много хубаво, показаха, че обществото ни е живо и не позволява тежки провокации. Макар и засега протестите да не са ефективни на този етап, е хубаво, че ги има. Кой как ще се предпазва на тях от китайския вирус вече не е отговорност нито на организаторите, нито на властите, а персонално взимане на решение. 

- Вие какво предприехте когато видяхте, че имате положителен ковид-тест?

- Слава Богу, аз не преболедувах коронавируса, а имах положителен тест, но без симптоми. Единственото действие, което предприех, беше да се карантинирам, за да не заразя цялото си семейство. През този период не съм пил никакви лекарства, не съм взимал някакви специални мерки просто защото нямах нужда заради липсата на симптоми. Това е единственото, което може да се направи в подобни случаи.  

- Много от специалистите и ваши колеги призовават за още по-строги мерки. Ще помогнат ли те за намаляване на заболелите?  

- Освен мен, може би всеки един в България разбира от футбол и знае какво трябва да се направи в националния отбор, за да победи, но накрая той продължава да пада. Същата работа се случва и с коронавируса. Имаше едно много хубаво изказване на министър Ангелов, който беше казал, че ще се засилва контролът. Това му е „майката“ на всичко. Съвсем скоро се возих в метрото и имаше хора, които бяха без маски, които според мен е абсолютно безотговорно. Тях с какви по-строги мерки можем да ги стреснем? Не е сериозно да чакаме един човек да застане на входа на метро станциите и да слага на всеки маските на устата и на носа. В крайна сметка мисля, че сме големи и зрели хора. 

- Да очакваме ли тогава съществен ефект от носенето на маски на открито, имайки предвид например констатации на доц. Мангъров, че от тях като цяло няма полза? 

- За жалост, чувам изказвания колко са тъпи и безсмислени маските. Самата истина е, че вирусът е много малък и може да мине през клетката на всяка маска. Когато излезе от носоглътката на заразения, не лети сам, а с помощта на носен или устен секрет. Т.е., това, което прави маската е да спре този секрет, който е носител на вируса. Трябва да има някакъв ред. Знаете ли, червеният светофар понякога много ме дразни и ми губи времето. Не знам кой го е измислил, но всички чакаме. Колкото и да не харесваме властта, е хубаво да правим това, което ни казва. Когато не носим маска и не се подчиняваме, защото сме чули мнението на някой много голям лекар или отвътре ни бута да не се пазим, не ни прави готини, а рискови. 

- Трябва ли по време на здравната криза да се предизвикват предсрочни избори и да бъде назначаван служебен кабинет, води ли това до допълнителен хаос? 

- Двете са коренно различни сами по себе си. В единия случай говорим за овладяването на кризата с коронавируса и до колко може да се овладее. Политическите събития не трябва обаче да бъдат скривани зад едно такова чисто медицинско явление. Настоящата власт някак си не успя да опровергае всички тези материали, които излизат за корупционни практики. Например, за 40-километровия участък от АМ „Тракия“, на който се кара с 90 км/ч, чудодейно се изчака да мине гаранционният му срок и след това започнаха да се отпускат една камара пари за ремонти. Чух нашият премиер да казва, че хората да се мъчат на подобни участъци, за да се видело как са ги строили комунистите. Това сега сериозно ли? Аз не смятам, че който и да дойде след човек, който казва подобни неща, ще бъде по-зле. Не мисля, че би имало проблем да има служебно правителство, което да е ръководено от Румен Радев или от когото и да е друг, както и да има предсрочни избори. На тях нека народът да си избере нови ръководители. Ако трябва, и те ще бъдат сменени с протести. Хубавото е, че българското общество показа, че все пак има някакви граници на търпимост спрямо ръководителите и сателитите им. 

- Можем ли да разчитаме на ваксините срещу коронавируса, които се правят в Русия? 

- На тези ваксини съвсем наскоро беше излязъл съставът. Аз не вярвам, че Русия има капацитет да създаде ваксина. Силната страна на Москва по-скоро е в измислянето на оръжие и на отрови. Така че едва ли от там точно можем да очакваме нещо, което ще ни спасява. 

- БСП вече подреди свой кабинет в сянка. Как виждате подобна алтернатива на управление? 

- Моля ви се, това не е сериозно и не трябва да се случва. Единственото по-лошо от сегашното управление би било на БСП. Точно Корнелия Нинова да говори как ще бъде начело на държавата и че щяла да избегне популизма, е несериозно, дори и за социалистите. Никога не трябва да забравяме, че в БСП са наследници на единствената политическа сила, която е отнемала животи. 

- Какво да очакваме в следващия парламент, който според социолозите се очаква да е изключително шарен?

- Хората, които практикуват професионално политика, ще бъдат готови на всичко, за да могат да изкарат няколко месеца, година, две или три във властта. В един шарен парламент, какъвто се очертава да бъде следващият, правителство ще се формира с дълбоки компромиси, „в името на благото на българския народ, защото хората заслужават стабилна и отговорна власт“. Измислям си в момента, но тези думи ще чуем от следващия министър-председател, който ще направи твърде широка коалиция. От друга страна, тези хора, които сега са на улицата, показват, че търпимостта към която и да е власт, вече е много малка. 

- Има ли политическо бъдеще Румен Радев, след като постоянно попада в скандални ситуации от началото на мандата си? 

- Президентът Румен Радев излезе от своята роля и се превърна в опозиционен лидер, какъвто, за съжаление, липсва в парламента. По тази причина държавният глава зае тази ниша, което по никакъв начин не отива на позицията му. Не е редно президентът да е толкова агресивен, колкото и да е лошо правителството. Той не трябва да използва такава реторика спрямо работата на кабинета. Това говорене обаче, според мен, отблъсква хората, които иначе биха му симпатизирали. Политическата сила, с която той е обвързан, е много слаба в момента. Обвързването му с БСП компрометира изцяло каквото и да е политическо бъдеще.