Д-р Симидчиев: Алергичният ринит може да бъде сгрешен с вирусна инфекция

Ако имаме съзнание да спазваме мерките, ситуацията у нас с Covid-19 може да бъдат различна

д-р Александър Симидчиев

д-р Александър Симидчиев

Навлизаме в сезона на цъфтежа, в периода, когато алергичните заболявания стават много чести. Всеки пети имат алергичен ринит и той се проявява със запушен нос, загуба на обоняние, сърбеж и кихавица. Неща, които лесно могат да бъдат сгрешени с вирусна инфекция. Това заяви в ефира на БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Ако десетина дни преди тези оплаквания сме се срещнали с човек, който е кашлял и кихал, и е имал температура, вероятността това да е инфекция е по-голяма. Ако такъв контакт е малко вероятно човек да е имал - това означава, че става въпрос за алергично заболяване.

Д-р Симидчиев уточни още, че алергиите никога не протичат с висока температура. Най-честата проява на коронавируса е висока температура.

Най-същественото е и при алергия хората да потърсят професионален съвет - към личен лекар, алерголог, специалист уши нос гърло или белодробни болести.

Алергиите сами по себе си не са рисков фактор, каза д-р Симидчиев, който препоръча еднократните маски, които трябва да се сменят в зависимост от интензивността на ползване, което може да е между 2 и 6 часа. 

Според лекаря тестването на хората на първа линия, сред които и полицаи, показаха, че много малка част от тях имат среща с вируса.

Това е така, защото тези тестове изследват отговора на имунната система и показва, че отговорът към вируса имат относително малко хора.

Според д-р Симидчиев това сочи две неща. Първо - мерките са ефективни, в резултат на което имаме малко разпространение на вируса. Второ - носенето на предпазни средства има ефект. 

Според него, ако носят предпазни средства може да се отпуснат мерките към част от хората, които са икономически активни и не са част от рискова група.

"Ако имаме съзнанието да се спазват правилата и има дисциплина, нещата могат да бъдат много различни", каза той.