Д-р Симидчиев поряза БСП: Болниците към момента трябва да останат търговски дружества, рискуваме да ги фалираме, няма да ставам здравен министър

По-полезен съм в парламента

д-р Александър Симидчиев

д-р Александър Симидчиев

"Чувствам се много по-добре в системата, отколкото в изпълнителната власт. Мога да свърша много повече работа в парламента. Предстои да се дискутира, дали ДБ ще има министър, но аз няма да заемам подобен пост". Това заяви д-р Александър Симидчиев пред Нова Нюз. Неговото име се спрягаше за бъдещ здравен министър. 

"В момента не е ясно как болниците да минат от търговски дружества към друг статус, защото първо трябва да бъдат фалирани. Представете си в този момент какво означава това да се случи. НЗОК ги финансира, но те на практика не са на печалба. Не можем да говорим за подобно нещо като фиксирани заплати. Доплащането за пациентите е изключително голямо и обсъждахме то да бъде намалено. Не можем да го спрем, но все още не сме коментирали детайли", каза още д-р Александър Симидчиев. Припомняме, че една от основните идеи на БСП, с които Нинова участва вече половин година на избори е, болниците да не са търговски дружества. Д-р Симидчиев обаче допълни, че това трябва да се случи, но намекна, че по време на пандемия идеите на "столетницата" ще усложнят още повече обстановката.