Д-р Скендер Сила: COVID-19 ще се слее с грипа наесен, какво ще се случи, никой не може да каже

Вирусът още съществува и е смъртоносен, заяви представителят на СЗО за България

Д-р Скендер Сила

Д-р Скендер Сила

Обществото трябва да продължи да спазва противоепидемичните мерки срещу COVID-19, вирусът още съществува и е смъртоносен. Какво ще се случи наесен, никой не може да каже. Тогава освен COVID-19, ще има и сезонен грип, заяви представителят на Световната здравна организация за България д-р Скендер Сила в "Събуди се" по Нова тв.

Най-добрият сценарий би бил коронавирусът да загуби потенциала си и с времето да изчезне, но засега няма такива изгледи, смята още д-р Сила. От СЗО очакват ваксина да има до края на тази година или началото на следващата. 

По думите му, когато има малки огнища от повече райони на страната, общият брой на заразените расте. "Но все още имаме и епицентрове. Повечето случаи са от София и областта. Затова трябва да продължим да бъдем внимателни. Да спазваме дистанция, да си мием редовно ръцете, да слагаме маски там, където не можем да спазваме дистанция", призова той. 

Когато оценяваме ситуацията в определена държава, в случая България, трябва да се базираме на цифрите. Ако сравним общия брой случаи на база 100, 1000 или 1 милион души население, България все още се справя много добре в сравнение с другите страни по света. Това е резултат от стриктните мерки, които бяха приложени рано, още преди да бъде съобщено за първите случаи. Това е добро управление на кризата, добър подход от страна на правителството и ангажираност към обществото, обясни д-р Скендер Сила.

"Не мисля, че загубихме контрол тук, в България. Сега имаме увеличен капацитет за тестването на хора. За последните 24 часа например бяха тествани над 3000 души, което е рекорд до момента". 

Той заяви, че есента ще е много предизвикателна ситуацията, защото тогава има различни вируси - настинки, грип, коронавирус. "Хората могат да бъдат атакувани и от двата, а това ще обърка и клиниките. За щастие вече имаме тестове и ще можем да ги разграничим. Затова препоръката на СЗО е да се увеличат ваксините за обикновен грип, особено за рисковите групи, по-възрастните хора, хората с хронични заболявания. Ситуацията е непредвидима", предупреди д-р Сила.