Д-р Цветомила Дудевска: Поне веднъж годишно – профилактичен преглед със спирометрия

Кое причинява астма и ХОББ

Д-р Цветомила Дудевска

Д-р Цветомила Дудевска

Според последните проучвания на Световната здравна организация в света има над 230 млн. болни от астма – едно от водещите хронични белодробни заболявания, и около 65 млн. болни от хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), заяви д-р Цветомила Дудевска, пулмолог, управител на Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести - Троян, в ефира на БНР. Болницата е създадена през 1905 година и е първата специализирана болница за лечение на туберкулоза и на белодробни заболявания на Балканския полуостров. 

Кое причинява астма и ХОББ

Тютюнопушенето е основният рисков фактор и за двете заболявания. Друг фактор е замърсяването на околната среда. Много от нашите пациенти чрез генетичната си предиспозиция и заради замърсена околна среда са получили такива хронични белодробни заболявания. 

Астмата е хронично възпалително заболяване, което се характеризира с повтарящи се респираторни синдроми като задух, кашлица, хрипове, стягане в гърдите. Въпреки че тези клинични прояви са обратими и варират значително във времето, както и при различните пациенти, не е възможно възстановяването от астма, но пък оптимален контрол на заболяването е постижим, при положение че се обърнат към специалисти и може да се поддържа адекватно качество на живота.  

ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест). Това, което трябва да направим, е редовни профилактични прегледи. Например тестът, наречен спирометрия, е златен стандарт за това да преценим в кой момент има някаква обструкция на дихателните пътища. Затова препоръчвам горещо на всички пациенти или на всички здрави дори, особено на пушачите, един път в годината да ходят задължително на профилактичен преглед със спирометрия (функционално изследване на дишането). В ранните стадии бихме могли да предпазим пациентите от развитие на това хронично белодробно заболяване. Класическите симптоми, мисля вече известни на обществото, са свързани с много затруднено дишане, с хронична кашлица, с експекторация. И ако не се лекува това заболяване, за съжаление промените са необратими, могат да доведат до дихателна недостатъчност и до много тежка промяна в качеството на живота. 

За щастие медицината разполага в момента с достатъчно средства и възможности в ранните стадии на това хронично заболяване да помогне на пациентите да живеят с него, без това да влошава качеството им на живот, посочи д-р Дидевска.