Д-р Здравков, анестезиолог: Опасният вирус коронавирус е вече в Европа

Заразата тръгна от Китай, където вече има 9 загинали и 400 диагностицирани

снимка: dir.bg

снимка: dir.bg

Опасният нов коронавирус, който удари Китай, вероятно вече е стигнал и до Европа. Не е изключено да има заразени, които все още не са установени. Това заяви в ефира на БНТ анестезиологът-реаниматор д-р Благомир Здравков. 
 
По думите му притесненията от новия коронавирус, които изрази Световната здравна организация (СЗО) са напълно основателни. Затова и са предприети спешни мерки. 

Първите прояви на новата зараза са от декември. Няколко пациенти развиват тежка пневмония, всички те са работили на един пазар в голям китайски град. На този пазар са се продавали различни видове животни и морски продукти, припомни д-р Благомир Здравков.

Световната здравна организация все още не е наясно как се предава вирусът, но се смята, че е възможно това да става от човек на човек, но само при хора, които общуват много близо, например живеят в един и същ дом.

Вече има данни за 9 загинали и повече от 400 души диагностицирани в Китай. Първи регистриран случай от новия коронавирус има и в Съединените щати. Коронавирусът е изолиран още в Тайланд, Япония и Корея.

През 2002 г. и 2004 г. има подобни случаи, довели до близкоизточния респираторен дистрес, тогава загиват над 700 души.

Днес на извънредна среща Световната здравна организация трябва да реши дали да обяви международно извънредно положение.