Какво ви очаква, ако спрете да ядете месо

Да бъдеш вегетарианец - плюсове и минуси

На прага на есента, когато затваряме лятото в буркани и обръщаме поглед към домашния уют, темата за храната и храненето през зимата започва малко или много да доминира.
В предаването „Нощен хоризонт“ по БНР Марина Васильовска - веган, Александра Вали - вегетарианка и Петя Богданова – веган, които са част от Българското вегетарианско общество, разкриха какви са глобалните тенденции за вегетарианството

Според гостите в предаването вегетарианството във всякакви форми в момента е във възход. Веганството, вегетарианският режим като всеки хранителен режим може да крие опасности, но те са преодолими, смятат Марина, Александра и Петя. Трите се позовават на Американската асоциация по диететика, чието становище е, че при внимателно планиране, подобен режим на хранене може да бъде пълноценен за всички възрасти и начин на живот – включително за спортисти, бременни жени, деца.

Мотивите да станеш вегетарианец 

Според Марина, Александра и Петя има хора, които са вегетарианци по етични причини – избор, воден от идеята, че няма нужда да се нараняват животни, за да се храним и обличаме с топли дрехи. Има други, които го правят заради здравето си, трети, защото им се налага - например заради алергии. Има и хора, които го правят по религиозни причини. При някои изборът е повлиян от екологични съображения, защото производството на животински храни има силно влияние върху климатичните промени.

В Индия вегетарианците са над 40%, в Германия са 10 на сто, а в Италия – 8, посочиха Марина, Александра и Петя. Исторически религията е в основата на вегетарианството. В християнството повече от две-трети от дните в годината са постни дни. „И това са пости, които повечето хора някога са спазвали“, припомнят те.

Диетолозите предупреждават за рискове

За д-р Емилия Дончева, диетолог в „Сити клиник“, вариант е храната от животински произход да се изключва в разтоварващ ден за детоксикация или за кратки периоди от време.

„Това е една огромна група храни от животински произход, които са основен източник на протеини. При здрави хора това би могло да се практикува, но за един по-кратък период. Един продължителен недоимък или недостатъчен внос на протеини от животински произход, въобще белтъчен глад, би довел до обостряне на много сериозни проблеми на целия метаболизъм и обмяната. Най-чувствителна на един продължителен глад за протеини (и то изключително) е нервната система, тя реагира първа.“  

Във всички растителни храни има протеини, дори незаменимите аминокиселини присъстват в растителни видове и може да се предотврати недостига им, казват още трите дами - Марина, Александра и Петя, всяка от които има различно дълъг опит с вегетарианския хранителен режим. Те дават примери със здравословни проблеми, които се повлияват добре от вегетариански хранителен режим и подчертават, че много хронични страдания могат да бъдат облекчени с намаляване на приема на животински храни.

***

Какво ви очаква, ако спрете да ядете месо

Ще загубите няколко килограма

В първите месеци след спирането на месото, ще отслабнете със средно 3 килограма. Това е напълно естествено, предвид много калории, които се съдържат в месните ястия.
Разбира се, ако заместите месото с торта, не може да очаквате загуба на тегло.

Ще се чувствате по-подути

В стомаха ни има ензими, които разграждат протеините и в месото, и в растителните източници на протеини. Замените ли месните протеини с растителни, ще увеличите и приема на трудносмилаеми въглехидрати. Това ще доведе до подуване на корема и газове. С времето тялото ви ще се пренастрои към новите храни и ще се регулира.

Изследователите смятат, че приемът на повече зеленчуци и плодове ще повиши съдържанието на полезни бактерии в организма и така ще намалите опасността от различни хронични заболявания.

Ще намалите риска от сърдечен удар

Няколко големи изследвания на над 76 хиляди мъже и жени показват, че рискът от исхемична болест на сърцето при вегетарианците е с 24% по-нисък от случаите при „месоядните“.
Растителният хранителен режим се е доказал с годините и като намаляващ възпаленията в организма.

Може да изгубите вкуса си, не само към месото

Хората, които са отказали месото, разказват, че след това, дори да го вкусят отново, не им харесва.
Интересното е, че като цяло усещането за вкус намалява при вегетарианците. Това учените обясняват с по-ниското ниво на цинк в организма.
„Цинкът има сериозна роля във важни функции на организма, включително за слуха и вкуса.
Ако не приемате достатъчно цинк, това ще наруши правилната работа на тези сетива“, се казва в изследване на Университета в Токушима в Япония.
Цинк се съдържа и в растителни източници като боб, ядки, пълнозърнести храни и млечни, но усвояването му от организма е по-малко.
Дневната доза е 8 милиграма, но ако ще го набавяте от немесни източници, старайте се да е поне 12.

Мускулите ви ще имат нужда от повече време за възстановяване

Протеините изграждат мускулите и им помагат да се възстановят след тренировка.
Ако спортувате редовно и решите да откажете месото, следтренировъчния период ще е по-труден за вас.
Именно по тази причина много от професионалните спортисти-вегетарианци приемат протеини в течна форма след тренировка, защото така протеините се усвояват по-лесно.
Не забравяйте да включите в новото си безмесно меню соево и кокосово мляко, както и много пресни плодове, които ще възстановят гликогенните депа.

Може да имате нужда от хранителни добавки

Това обаче е само в случай, че не приемате достатъчно разнообразни немесни храни. Ако се храните разнообразно, с плодове, зеленчуци, ядки и зърнени култури, нивата на всички важни витамини и минерали ще са в норма.
Все пак, след първия или втория месец без месо е добре да направите изследвания, за да сте сигурни, че новият ви режим не вреди на здравето и че в тялото имате достатъчно желязо, цинк и всички други незаменими микроелементи, минерали и витамини.

https://www.edna.bg