Да носят ли маски депутатите - объркан казус, с нееднозначен отговор

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов направи забележка на депутатите, че са без маски, след като само преди около седмица е изпратен отговор до парламентарната група на "БСП за България", от който се разбира че народните представители могат да бъдат без предпазни средства.

"Какъв разум и загриженост проявяваме в тази зала, когато половината от народните представители стоят без маска в затворено пространство. Това е изключително важен елемент, с който ние даваме пример на всички онези, които ни гледат по телевизията", каза проф. Костадин Ангелов като част от отговор на депутата Георги Михайлов (БСП) в рамките на т. нар. парламентарен контрол, в рамките на който министри отговарят на предварително поставени въпроси на народните представители.

Обществено място ли е парламентът

В същото време обаче от отговор на Ангелов до други депутати от опозицията на 16 септември, цитиран от вестник "Сега", става известно, че народните представители могат да бъдат без маски в Народното събрание, защото то не е нито обществено място, нито е свободно достъпно. В текста до Георги Свиленски и Росен Миланов министърът на здравеопазването пише, че според действаща заповед носенето на маски е задължително покриването на носа и устата на закрити обществени места. В правилата са изброени и редица конкретни примери: "транспортни средства за обществен превоз, лечебни и здравни заведения, аптеки, оптики, национални центрове по проблемите на общественото здраве, административните учреждения и други места, в които се обслужват или имат достъп гражданите, железопътни гари и автогари, летища, метростанции, търговски обекти, църкви, храмове, манастири, музеи и др."

В отделен пасаж изрично се посочва, че "обществени места" са такива, "които са свободно достъпни и/или са предназначени за обществено ползване". Примерите, че сградата на Народното събрание, не е обществено достъпна не липсват: достъпът до бившия партиен дом за журналисти се осъществява със специална акредитация. Те от своя страна са ограничени да се срещат и разговарят с депутати още от началото на COVID епидемията. По повод опита на активисти на "Системата ни убива" да се срещат с народни представители, а в последствие и да се барикадират в сградата на бившия партиен дом, председателят на парламента Цвета Караянчева (ГЕРБ) обяви, че като мярка срещу разпространението на коронавируса външни посетители в парламента не се допускат.